paty-huvud-anzorov

Abdoullakh Anzorov (t.h.) halshögg lärare baserat på elevs lögner.

Utrikes

Nya uppgifter: Samuel Paty halshöggs efter lögner från skolelev

Publicerad 3/11/2021
Annons

I oktober förra året chockades Frankrike och världen av nyheten att läraren Samuel Paty halshuggits i ett muslimskt terrordåd i Paris. Detta efter att uppgifter spridits i stadens muslimska civilsamhälle om att Paty visat karikatyrbilden på profeten Muhammed som en del i undervisningen om yttrandefrihet. Nu framkommer att en stora delar av uppgifterna varit lögner från en 13-årig elev som inte ens befann sig i klassrummet vid det aktuella tillfället.

Det är sedan tidigare känt att 18-årige tjetjenske terroristen Abdoullakh Anzorov fick hjälp av elever på den skola där Paty var lärare med att identifiera honom och med uppgifter om de ”brott mot islam” han sades ha begått för vilka straffet enligt sharia är döden. Nya uppgifter visar dock att det som berättades för Anzorov till stora delar inte var sant. Det rapporterar bland annat brittiska BBC.

Befann sig inte ens på skolan

En 13-årig kvinnlig skolelev var instrumentell i att dra igång hatkampanjen mot Paty i det muslimska civilsamhälle som etablerat sig i Paris segregerade förorter. Men hon erkänner nu att hennes ”ögonvittnesuppgifter” av vad som ägt rum under den aktuella lektionen var lögn. I själva verket befann hon sig inte ens i klassrummet eller på skolan överhuvudtaget eftersom hon stängts av på grund av upprepat skolk.

13-åringen vidgår att hon bara hittade på att hon och andra muslimska invandrarelever blivit utvisade ur klassrummet när Paty skulle undervisa om yttrandefrihet och blasfemi. I verkligheten ska Paty ha bett de elever att blunda som inte ville se skämtteckningar av islams profet.

Flickan säger vidare att hon själv aldrig sett Paty visa upp några Muhammedkarikatyrer. I stället var det en klasskamrat som visade henne teckningarna.

Ljög för att dölja avstängning efter skolk

Det var när flickan ljög för sin pappa om att hon varit i skolan och på den aktuella lektionen, i stället för att erkänna att hon blivit avstängd som ryktesspridningen tog fart och nådde Abdoullakh Anzorov som beslöt mörda Samuel Paty, något han själv betraktade som ett rättmätigt straff för lärarens handlingar.

Abdoullakh dog vad hans meningsfränder anser är martyrdöden när han efter dådet sköts ihjäl av fransk polis. I hemlandet Tjetjenien dit hans kropp transporterats hyllades han med en hjältebegravning under hedersbetygelser som ”islams lejon”.

Tolv av teckningarnas upphovsmän mördade i tidigare terrordåd

Samuel Paty är inte den första i Frankrike att mördas över Muhammedkarikatyrer. De ifrågavarande bilderna kostade i januari 2015 tolv av dess upphovsmän livet när satirtidningen Charlie Hebdo attackerades av muslimska terrorister. Ytterligare elva redaktionsmedarbetare skadades.

Läs tidigare artiklar om terrormordet på Samuel Paty HÄR.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons