Det tog bara några timmar efter att Ann Linde (S) utsetts till ny utrikesminister efter Margot Wallström tills ett klavertramp kom. I en tweet beklagar sig Linde över den iranska fotbollsspelaren Sahar Khodayaris öde, något som många menar rimmar illa med hur hon och regeringen flitigt frotterat med den islamistiska iranska diktaturen.

Sedan 1979 har det i Iran varit förbjudet för kvinnor att gå på fotbollsmatcher. Trots detta har många kvinnor trotsat förbudet och smitit in. I februari greps en kvinna som klätt ut sig för att kunna se sitt favoritlag. Då hon fick veta att hon förmodligen kommer få ett sex månader långt fängelsestraff tände hon eld på sig själv framför en domstolsbyggnad i Tehran. Efter att ha fått brännskador på 90 procent av kroppen avled hon för ett par dagar sen.

Efter att som en del av den ”feministiska regeringen” ha iklätt sig slöja vid ett statsbesök i Iran 2017 och firat 40-årsjubileet av den islamiska revolutionen hemma hos den iranska ambassadören i Sverige har många reagerat starkt på Lindes utspel.

LÄS ÄVEN: Uppgifter: Ann Linde blir ny utrikesminister