Nya utvisningsregler i Tyskland riskerar anstränga det redan överbelastade fängelsesystemet

27 Shares

Enligt den nya förslaget, som kommer från inrikesminister Horst Seehofer, ska asylsökande som fått avslag sättas i förvar i fängelse tills dess att de kan avvisas från landet.

Överfulla fängelser, våld, personalbrist, ökad drogkriminalitet och attacker mot kriminalvårdare. Det tyska fängelsesystemet är redan utsatt för en omfattande påfrestning. Situationen på landets 180 fängelser speglar problemen i det tyska samhället med terrorism och politisk och religiös radikalisering.

Initiativet att sätta migranter med avslag på asylansökan i fängelse delar landets ledare och syftar till att minska antalet misslyckade avvisningar efter att de i flera fall avviker dagen ifråga.

Effekter av nyårsafton i Köln
Efter händelserna i Köln på nyårsafton 2015, då klungor med migranter gemensamt attackerade och sexuellt ofredade kvinnor, har allmänhetens tryck på domstolarna ökat och antalet fängelsestraff har ökat.

I oktober 2018 visade en parlamentsutfrågning i Baden-Württemberg att våldet ökar på delstatens fängelser såväl mellan fångar som gentemot personal. I Nordrhein-Westfalen har många fängelser numera personal med integration och islam som expertis.

Förslaget har mött på motstånd i ett flertal delstater där man bland annat hänvisar till att europeisk lag förbjuder att man sätter migranter med avvisningsbeslut tillsammans med kriminella.

27 Shares

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.