På lördagen träffade Nya Zeelands socialdemokratiska premiärminister Jacinda Ardern ledare för muslimska organisationer i staden Christchurch. Vid mötet täckte hon sig med slöja och upprepade flera gånger att terrorhandlingarna inte representerar landet eller staden.

Den huvudmisstänkte terroristen som dödade 50 personer hade en vapenlicens och använde fem olika vapen under attacken. Det har öppnat upp diskussioner om vapenlagarna i landet. På en presskonferens meddelade Ardern att man redan på måndag ska se över ändringar i vapenlagarna och överväga ett förbud av semi-automatiska vapen. rapporterar The Guardian.

LÄS ÄVEN: Christchurch-terroristen: ”Det land vars värderingar ligger närmast mig är Kina”

”Förvärrar skillnader”
I sociala medier reagerar många över premiärministerns val att bära den för kvinnoförtryck kritiserade muslimsk slöjan. En kvinna skriver på Twitter att det är ”nonsens och förvärrar skillnader”. En annan person påpekar att Ardern är premiärminister i Nya Zeeland, inte på besök i något muslimskt land, och undrar om Ardern konverterat till islam?

https://twitter.com/__Darling_/status/1106845137462878208

Även i Sverige har personer reagerat. En person anser att hon genom att ta på sig den kontroversiella slöjan inte visar stöd till frihetsälskande kvinnor i den muslimska världen som kämpar för jämställdhet. En annan menar att Ardern borde valt en annan lokal för mötet om det var så att slöja var ett krav i den aktuella lokalen.

LÄS ÄVEN: 49 döda i livestreamad attack mot moské i Nya Zeeland