I höstas förra året väntade en berusad svensk kvinna i 25-årsåldern på en vän i centrala Stockholm. Tre män med ursprung i Eritrea och Somalia tog kontakt med kvinnan och förde henne till en närliggande park där hon blev gruppvåldtagen, fotograferad och rånad. Nu döms männen till fängelse, rättspsykiatrisk vård och utvisning i 15 år.

Det var strax efter klockan 23 den 9 november 2018 som kvinnan väntade vid Björns trädgård intill Medborgarplatsen på Södermalm. Men hennes vän var försenad och medan de höll kontakt via en chattapp beslöt hon röra sig i riktning mot en bänk i parken närmare Stockholms moské.


Ett invandrargäng har sedan tagit kontakt med kvinnan och fört henne till en intilliggande lekplats. Vid midnatt anträffar patrullerande polis kvinnan som uppger att hon blivit våldtagen och rånad på sin plånbok.

Strax efter midnatt samma dygn kunde patrullerande polis gripa tre män i området som bar på kvinnans tillhörigheter. Vid lekplatsen säkrade polisen även teknisk bevisning i form av fotspår från männen och fler av kvinnans tillhörigheter intill ett lektåg där våldtäkten inträffade.

Hävdar att kvinnan var drivande
De gripna männen är alla nyanlända till Sverige under de senaste åren. I polisförhör krävs tolkhjälp på arabiska och somaliska för att kommunicera.

En gemensam detalj i förhören är att alla tre hävdar att kvinnan var drivande, att hon klädde av sig själv och bad om samlag. Av polisutredningen framgår att det var en kylig och regnig fredagskväll vid midnatt. Polisen har även påträffat fotografier som dokumenterar våldtäkten i en av männens mobiltelefon.

Gärningsman nummer ett, 29-årige Abdualrhman Omar, folkbokförd i Gnesta och medborgare i Eritrea. Han invandrade till Sverige 2016-07-01 och förekommer inte i brottsregistret sedan tidigare.


Nedan följer ett utdrag ur polisförhöret med Omar.

Så satt vi på en bänk utanför moskén och när vi satt där på bänken så började tjejen att knäppa upp mina byxor och säga att hon ville ha mig. Jag frågade hur gammal hon var och hon sa att hon var 21 år. Samtidigt som hon öppnade mitt skärp höll hon en arm runt mig. Sen började hon röra mig med sin hand på ett privat område.

Gärningsman nummer två, 20-årige Yaxye Abdikarim Haashi, folkbokförd i Tyresö och medborgare i Somalia. Han invandrade till Sverige 2014-01-27 och förekommer sedan tidigare i brottsregistret för butiksstöld.


I polisförhör berättar Yaxye att männen hjälper kvinnan att gå i parken genom att hålla i hennes armar.

Gärningsman nummer tre, 19-årige Abdikarim Ismael Hasan, folkbokförd i Spånga och medborgare i Somalia. Han invandrade till Sverige 2015-09-24 och förekommer i brottsregistret för misshandel och ofredande mot polis.

Den 21 januari 2019 dömde Södertörns tingsrätt Abdikarim för ofredande mot polisman och straffet blev dagsböter. Ofredandet skedde i samband med att Abdikarim blivit gripen av väktare och polisen skulle ta över gripandet.

När polisen satt handfängsel på honom krävde han upprepade gånger att dessa skulle tas bort. Detta motiverades upprepade gånger med orden ”det är jag som bestämmer”. När polisen inte följer Abdikarims order vänder han sig mot polismannen, tittar honom i ögonen och spottar honom sedan i ansiktet.Nedan följer ett utdrag ur polisens sammanfattning av förhör med Abdikarim där han uppger att han varit i parken med någon helt annan annan person vid namn Yasin.

Tjejen sa att hon kunde följa med Hasan och Yasin till lekparken. När de kommit fram började Hasan och Yasin kyssa tjejen på tjejens initiativ.

Tjejen började ”ta handen där nere” – ta på Hasans penis innanför kläderna. Hasan gjorde inget men tjejen började ta av sig kläderna – byxor, trosor och på överkroppen. Tjejen började samtidigt suga på Yasins penis. Hasan vet inte om tjejen tagit fram Yasins penis eller om Yasin tog fram den. Ytterligare en kille kom. Hasan känner inte killen och vet inte dennes namn.

Hasan tror att Yasin känner killen. Hasan har träffat killen en gång tidigare. Killen som kom började prata med tjejen. Killen sa ”kom, vi ska röka hasch”. Tjejen svarade ”nej, först ska vi ha sex”.

På fråga om något mer sexuellt hade förekommit mellan Hasan och tjejen svarade Hasan att tjejen hade tagit på honom, på hans penis, i ca 5 minuter. Hasan kysste tjejen. Tjejen tog av sig kläderna. Hasan satte sig ned och tjejen satte sig på honom, på hans penis. Hansan vill inte kalla det att de hade samlag för han ville inte ha det, men tjejen satte sig på honom.

Hasans penis var inne i tjejens anal och tjejen sa att hon ville ha analsex. Tjejen satt på Hasan i ca 3 minuter. Under tiden sög tjejen Yasins penis. Hasan fick inte utlösning. Killen stod en liten bit bort. Tjejen avbröt och sa att hon ville ha sex med killen. Hasan hade sagt att han inte ville ha samlag med tjejen men tjejen lyssnade inte.

Tingsrättsdomen
På måndagen föll domarna mot männen i Stockholms tingsrätt. Enligt domstolen är åklagarens bevisning robust och visar klart att kvinnan befann sig en särskilt utsatt situation vid tillfället samt att de tilltalade på olika sätt genomfört samlag och andra sexuella handlingar med henne mot hennes vilja.

Två av männen döms till fängelse medan den tredje får rättspsykiatrisk vård. Alla tre ska utvisas ur Sverige och förbjuds sedan att återvända på 15 år. Vidare ska de betala 205 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Omar döms för grov våldtäkt till fängelse i fem år och tre månader.

Yaxye döms för grov våldtäkt och grov stöld till fängelse i 4 år 3 månader.

Abdikarim döms för olaga hot, ofredande och grov våldtäkt till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Hela domen går att läsa här: Stockholms TR B 15449-18 Dom 2019-05-27