Isländaren rekryterades av amerikanska myndigheter för att bygga ett fall gentemot Julian Assange efter att ha fått dem att tro att han var en tidigare nära medarbetare till WikiLeaks-grundaren.

Sigurdur Ingi Thordarson är ett nyckelvittne i amerikanska justitiedepartementets fall mot Julian Assange. Han ska vara sociopat och har dömts flera gånger för sexuella övergrepp mot minderåriga och omfattande ekonomiskt bedrägeri. I en ny intervju med isländska Stundin erkänner han att han ljugit om huvudpunkterna i åtalet mot Assange samtidigt som han fortsatt sin brottslighet och samarbetat med USA:s justitiedepartement och FBI samt fått löften om immunitet från åtal.

I stället för att vara en tidigare nära medarbetare till Assange hade Thordarson endast tillfälligt arbetet ideellt för att samla in pengar till WikiLeaks 2010, ett tillfälle han ska ha använt för att förskingra mer än 400 000 kronor från organisationen. Vid denna tid besökte Assange Island på grund av jobb med isländsk media och parlamentsledamöter i förberedning av Icelandic Modern Media Initiative, ett pressfrihetsprojekt som genererade en resolution till stöd för visselblåsare och granskande journalistik.

Förra sommaren presenterade amerikanska myndigheter en uppdaterad version av åtalet mot Assange till en domstol i London. Dess innehåll motsägs nu direkt av huvudvittnet vars vittnesmål det är baserat på. I åtalet påstås att Assange har instruerat Thordarson att begå datorintrång eller hackning på Island.

Syftet med detta tillägg ska ha varit att stödja konspirationsåtalet mot Assange i relation till hans interaktioner med Chelsea Manning, vilka skedde ungefär samtidigt som han befann sig på Island. Åtalsförfattarna har försökt stärka sitt fall genom att påstå att Assange var inblandad i illegal aktivitet även där, vilket sägs ha bestått av att hacka sig in i parlamentsledamöters datorer och spela in deras konversationer.

Erkänner lögn

Thordarson uppger dock nu att Assange aldrig bett honom att utföra någon hackning. Han påstår nu att han fått tillgång till filer som ska ha kommit från tredje part. Denna person hävdar i sin tur att han spelat in parlamentsledamöter och erbjudit att dela dem med Assange. Detta utan att ha någon aning om vad de faktiskt innehöll. Thordarson hävdar också att han aldrig kollat filernas innehåll eller om de ens var ljudfiler som påståtts.

Även andra felaktigheter finns i åtalet baserat på Thordarsons nu erkända lögner. En av lögnerna handlar om en referens till isländska bankdokument. Lögnerna tycks dock ha fungerat då domare Vanessa Baraitser den 4 januari gått på de amerikanska myndigheternas linje. Det enda skälet till att hon stoppade en utlämning av Assange till USA var hans dåliga hälsa, självmordsrisk och förhållandena han skulle möta i ett amerikanskt fängelse.

Övervakades av FBI

Thordarson ska kraftigt ha överdrivit sin roll inom WikiLeaks i sin kommunikation med hackare, något som WikiLeaks varken hade beordrat eller hade någon vetskap om. Då han i sina kontakter med en känd hackare begärde attacker mot isländska intressen visste han inte att hackaren arresterats av FBI och nu arbetade för dem. Då FBI såg att Thordarsons kommunikation med hackaren såg de sin chans att implicera Assange.

När FBI sedan erbjöd Island hjälp med vad man menade var ett allvarligt hot mot isländska intressen tror man i dag i stället att FBI försökte sätta upp ett nät för att fånga Assange.

I efterhand har det också framkommit att Thordarsons datorkunskaper är rätt mediokra. Vid flera tillfällen har han bett om hjälp med att utföra tämligen enkla uppgifter. Vid ett tillfälle sökte han hjälp av FBI för att ladda upp en video från sin egen telefon.

Kan inte känna ånger

2013 och 2014 dömdes han för att ha förskingrat pengar och utfört sexuella övergrepp mot minderåriga. Han fick relativt milda straff efter att man tagit hänsyn till att han erkänt sig skyldig. Enligt en psykiatrisk bedömning är Thordarson en sociopat, oförmögen att känna ånger men fortfarande straffrättsligt skyldig för sina handlingar. Han bedömdes förstå skillnaden mellan rätt och fel, men ska bara inte ha brytt sig.

Enligt Stundin har Assange aldrig varit misstänkt för några brott på Island och finns inte omnämnd i polisens databas.