För ett par dagar sen bombade den israeliska militären en byggnad i Gaza där bland annat nyhetsbyrån Associated Press, AP, och tv-kanalen Al Jazeera hade sina kontor. Skälet till att just denna byggnad attackerades var dock att även terrorgruppen Hamas höll till där. Från AP påstår man att man inte kände till detta, vilket nu anklagas för att vara en lögn.

Det var i lördags som Jala Tower bombades och förstördes, vilket fördömdes av AP:s vd Gary Pruitt som också hävdade att man inte kände till något om Hamas närvaro i fastigheten. Även såväl politiker som journalister i USA har fördömt bombningen trots att den israeliska militären IDF förvarnade de som befann sig i byggnaden en timme i förväg så inga personer skulle skadas.

Men nu hänvisar man till en nyupptäckt artikel från 2014 i The Atlantic där journalisten Matti Freidman skrev att Hamas närvaro i byggnaden var allmän kännedom, att de regelbundet hotade journalisterna och att nyhetsbyrån valde att inte rapportera om detta. Enligt artikeln ska också en raket ha avfyrats precis bredvid byggnaden vilket riskerat skada journalister och andra civila i närheten. Även detta rapporterade man inte om.

LÄS ÄVEN: Fortsatt palestinsk aggression mot Israel – nu även på Västbanken

Enligt Israel har man delat med sig av övertygande bevis för Hamas närvaro i fastigheten med USA och president Joe Biden ska ha godtagit dessa som ”tillfredsställande”.