Tox

Foto: Maj. Brent J. Davis

UtrikesVetenskap

Coronarelaterat syndrom drabbar barn

Publicerad 5/17/2020
Annons

Myndigheter har länge hävdat att barn inte påverkas av coronaviruset och inte drabbas av covid-19. Nu kommer dock rapporter om hundratals barn som drabbats av ett syndrom som tros vara länkat till coronaviruset.

Syndromet har i amerikansk media tidigare kallats PMIS, vilket står för Pediatric Multisystem Inflammatory Syndrome. Amerikanska myndigheter presenterade i torsdags ett rådgivande dokument till läkare gällande det nya syndromet. Där namngavs det istället som MIS-C, vilket står för Multisystem Inflammatory Syndrome in Children, alltså multisysteminflammatoriskt syndrom hos barn, på svenska.

I fredags gick även Världshälsoorganisationen, WHO, ut med en varning. I den sägs bland annat att hela spektrumet av sjukdomar ännu inte är känt. Man vet inte heller om spridningen, som hittills bara rapporterats i Europa och Nordamerika, återspeglar verkligheten eller om tillståndet bara inte har erkänts någon annanstans.

LÄS ÄVEN: NYTT LARM: Coronaviruset slår hårt mot barn – blir ”kritiskt sjuka”

Inflammation i hjärtats blodkärl

Till skillnad från hos vuxna så påverkas inte lungorna i första hand utan det rör sig istället om en inflammation i hjärtats blodkärl, skriver Forbes. Symtomen liknar, men är inte, Kawasakis sjukdom, en åkomma som ibland misstas för scharlakansfeber.

Symtomen är feber över 38°C i mer än 24 timmar, magsmärtor, hudutslag, blodsprängda ögon, hudfärgsförändringar, rusande hjärta, trötthet, förvirring och irritation.

För vuxna som drabbats av covid-19 är hosta och andnöd vanliga symtom. Detta gäller dock inte alltid för de barn som råkat ut för detta nyupptäckta syndrom, skriver NY Times.

Bara i New York har över 100 barn diagnostiserats med MIS-C. Av dessa har cirka 60% testats positivt för covid-19 medan resten har utvecklat antikroppar mot viruset, vilket tyder på att de redan haft sjukdomen. De drabbade är främst i åldrarna 5 till 14 år, enligt Forbes.

230 barn i Europa har drabbats

I en rapport från Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar, EU:s smittskyddsmyndighet, har 230 barn i Europa drabbats, varav två avlidit, skriver WION.

Det nya syndromet har försatt flera barn i toxisk chock. De har fått mycket lågt blodtryck vilket förhindrat blodet att effektivt cirkulera syre och näringsämnen till kroppens organ, säger Dr Steven Kernie, chef för pediatrisk akutvård vid Columbia University och New York Presbyterian Morgan Stanley Children’s Hospital till NY Times.

Att det är så många och varierade symtom gör det svårt för föräldrar att få grepp om vad de har att göra med, säger New Yorks guvernör Andrew Cuomo till Forbes och kallar det ”en förälders värsta mardröm”.

authorimage

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons