Världshälsoorganisationen (WHO) bekräftar att Demokratiska Republiken i Kongo drabbats av ett nytt ebola-utbrott. Detta efter att labbresultat bekräftat två fall av sjukdomen.

Två av fem gjorda tester vid Institut National de Recherche Biomédicale (INRB) i Kinshasa visade positivt för ebola. Fler prover har nu tagits in för testning.

WHO har jobbat nära Kongos regering för att snabbt skala upp insatserna och mobilisera vårdpartners genom den modell de använde i en lyckad insats mot ett liknande ebola-utbrott under 2017.

– Vår högsta prioritet är att få Bikoro att jobba sida vid sida med Kongos regering och partners för att minska förlusten av människoliv och lidandet på grund av detta nya ebola-utbrott, sa Dr Peter Salama, WHO:s vice generalsekreterare vid Emergency Preparedness and Response.

Samtliga fall rapporterades från iIkoko Iponge vårdcentral ungefär 30 kilometer från Bikoro. Vårdcentraler i Bikoro har väldigt begränsade resurser och är beroende av internationella organisationer som förser dem med förnödenheter eftersom deras ofta tar slut.

Detta är Kongos nionde utbrott av ebolaviruset sedan det upptäcktes 1976. De senaste fem veckorna har 21 misstänkta fall av viral hemorragisk feber upptäckts i eller runt om iIkoko Iponge, inkusive 17 dödsfall.

WHO planerar att skicka epidemiologer, logistiker, infektionsexperter, riskkommunikationsexperter och vaccinationsgrupper kommande dagar. Omliggande länder har också varnats.