Den amerikanske senatorn Josh Hawley (R) presenterade i onsdags ett lagförslag för att ge amerikaner möjligheten att stämma stora IT-jättar som Facebook, Google och Twitter om de sysslar med selektiv censur. Förslaget skulle isåfall stoppa deras immunitet om de inte uppdaterar sina användaravtal.

– Alltför länge har de stora IT-bolagen som Twitter, Google och Facebook använt sin makt för att tysta konservativa politiska åsikter utan att användaren kan göra något åt det. Section 230 [i amerikanska lagen, red.anmärkning] har vidgats och skrivits om av domstolarna för att ge dessa företag bisarrt mycket makt över det fria ordet utan att kunna hållas ansvariga, sa Hawley i ett uttalande.

Lagförslaget skulle ge användarna möjlighet att stämma företag som bryter mot användaravtalens ”god tro”. Varje användare som vinner sitt fall skulle då få 5000 dollar, cirka 50 000 kronor, plus ersättning för alla juridiska kostnader.

Fler initiativ

Samtidigt rekommenderar amerikanska justitiedepartementet att lagstiftarna överväger ny lagstiftning för att hålla IT-jättarna ansvariga för material som laddas upp på internet. En sådan lagstiftning skulle rulla tillbaka det legala skydd de haft i decennier.

Detta kommer i samma veva som Trump nyligen skrev under en presidentorder som ska motverka censur av konservativa röster.

LÄS ÄVEN: Trumps presidentorder underskriven – ska motverka censur av konservativa

Så här lät det när Trump skrev under presidentordern:

Google censurerar igen

Google har sedan länge censurerat och stoppat konservativa sidor från att generera inkomster från deras annonsnätverk. Redan i april 2018 ströp de all reklam för Samhällsnytt och har sedan dess vägrat ändra sig. Nu måste tidningen förlita sig på donationer från läsarna.

LÄS MER: Efter censurmötet med regeringen: Google stryper all reklam på Samhällsnytt – på grund av ”politiskt innehåll”

Hawleys nya lagförslag kom dagen efter att Google på nytt gett sig på två konservativa sidor; Zero Hedge och The Federalist.

Enligt NBC News ska Google i måndags ha meddelat att de två sidorna blockats från deras annonsnätverk efter att de påståtts ha brutit mot deras ”policy rörande innehåll om ras”.

– När en sida eller webbplats bryter mot våra policys så agerar vi. I detta fall har vi tagit bort båda sidors möjlighet att monetisera med Google, sa de då.

”Makt att censurera hela internet”

Men efter att deras tilltag uppmärksammades så ändrade de sig på tisdagen. Istället menar de att the Federalist bara blivit varnad och har tre dagar på sig att ta bort överträdelserna.

På Telecoms skriver opinionsredaktören Scott Bicheno kritiskt om Googles tilltagande censur.

En uppenbar uppvisning av en riktad, samordnad censur har resulterat i att Google hotar två nyhetssajter med demonetisering om de inte tar bort specifika kommentarsavsnitt.

Han poängterar också Googles monopolställning på annonsmarknaden, viket ger dem enorm makt över vad som skrivs över hela nätet.

Även om Google inte kan tvingas samarbeta med någon med dess digitala plattform så betyder dess dominans i den sektorn, speciellt i USA, att det finns få alternativa vägar att generera intäkter för sidor som de väljer att blockera. I praktiken, tack vare dess nära monopol för digital annonsering, har Google makt att censurera hela det kommersiella internet.

Ted Cruz agerar

Men inte bara Josh Hawley har nu agerat, utan även den före detta presidentkandidaten Ted Cruz. Han författade ett brev som han skickade till Googles VD Sundar Pichai där han anklagar företaget för att ”missbruka sin monopolmakt för att censurera politiska åsikter som de inte håller med om”.

Hela brevet kan läsas här.

”Skrämmande spektakel”

I fallen med the Federalist ville Google att de skulle ta bort kommentarer till en artikel om ”Black Lives Matter”. De ansåg att dessa bröt mot deras regler. Bicheno noterade hyckleriet detta innebär – men även att det nu får konsekvenser för Google självt. Dessutom iscensattes detta av en politiskt aktivistgrupp, vilket även var fallet med Samhällsnytts annonsering.

Sammanfattningsvis kan vi se ett skrämmande spektakel där en digital annonserings-monopolist använder sin position för att censurera oberoende journalistiska webbbsidor efter krav från en politisk aktivistgrupp och i samarbete med en annan IT-jätte.

Dessutom riktar de in sig på kommentarssektionerna medan de själva åtnjuter immunitet från allt ansvar. Som ett resultat har Google nu dragit på sig en mängd granskningar på grund av ett relativt trivialt fall, något vi misstänker de nu ångrar.

LÄS ÄVEN: Trump höll konferens om yttrandefrihet på sociala medier

LÄS ÄVEN: Facebook smygcensurerar oönskade åsikter