I Tyskland väntas medborgarna snart att åter igen bli tvungna att använda munskydd i offentliga inomhusutrymmen. Det meddelar landets justitieminister Marco Buschmann.

Det är i en intervju med tidningen Morgen Post som Buschmann berättar att parallellt med att sommarens covidvåg håller på att plana ut, förbereder regeringen åtgärder inför en ny våg i höst och vinter. I denna situation kommer obligatorisk användning av munskydd vara den viktigaste åtgärden.

LÄS ÄVEN: Storbritannien skrotar munskyddstvång och covidpass

– Effektiviteten av masker för individer inomhus är obestridd, sade Buschmann.

– Det är därför någon form av att bära masker inomhus säkerligen kommer att spela en roll i vårt koncept. Vi arbetar redan med maskkrav i lokal kollektivtrafik.

Kinesiska förhållanden

Samtidigt ska man vara överens om att lockdowns och nedstängningar av skolor inte längre är lämpliga åtgärder, och att landet skulle imitera ”kinesiska förhållanden” om det ”vårdslöst låste in människor hemma” eller satte det offentliga livet i stå.

– De höga mentala och sociopsykologiska effekterna, för att inte tala om konsekvenserna för ungdomars utbildning, anser jag vara oacceptabla, sa Buschmann.

– En kvarnsten sattes runt halsen på en hel generation av elever och studenter.

LÄS ÄVEN: Olika studier om munskydd ger olika slutsatser

Buschmann, som själv fick covid-19 för första gången den här veckan, sa att han också vill att myndigheterna ska samla in mer och bättre data om hur pandemin utvecklas. Detta skulle innefatta att genomföra avloppsvattentester för att förutsäga infektionsvågor.