Granatkastafordon Mjölner

Foto: BAE Systems Hägglunds.

Vetenskap

Nytt svenskt granatkastarfordon framtaget på rekordtid

Publicerad 11/6/2017
Annons

➤ Endast två månader tog det för BAE Systems Hägglunds att ta fram en prototyp på granatkastarfordonet Mjölner (Tors hammare) efter att man fick beställningen från Försvarets materielverk, FMV. Nu testas och byggs fordonen och om ett drygt år är den första omgången fordon klara för leverans till Försvarsmakten.

Fordonet är baserat på Stridsfordon CV90 som utrustas med ett nyutvecklat granatkastarsystem. Det handlar om ett helt nytt torn med två 120 mm granatkastare med en kapacitet på 16 granater i minuten eller vid snabb avfyrning fyra granater på åtta sekunder. I den bakre delen av tornet kan upp till 50 granater förvaras.

Beställningen gäller 40 granatkastarbestyckade fordon. CV90 togs fram för svenska klimat- och terrängförhållanden men har uppfört sig väl när det använts i Afghanistan inom ramen för ISAF. Att fundamentet utgörs av beprövad teknik eliminerar risken för barnsjukdomar.

Systemet hårdtestas och provskjuts nu av BAE Hägglunds och enligt rapporter från företaget har man hittills inte stött på några problem. Fordonen kommer att levereras till försvaret i omgångar under 2019 och 2020.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons