Söndagens EU-val som blev en stor framgång för nationalkonservativa partier medan de gröna, socialistiska och liberala backade i flera länder. I Frankrike fick Marine Le Pens Rassemblement National ett dubbelt så högt stöd som president Emmanuel Macrons parti. Därmed kommer partiet att få fler mandat i EU-parlamentet än Sverige har sammanlagt. Resultatet fick Macron att utlysa nyval.

Även om det mandatmässigt blev mer eller mindre status quo för de svenska partierna sticker Sverige ut i valet med ett ökat stöd för de gröna. Ingen annanstans rankas klimatfrågan och den så kallade klimatkrisen så högt och får så mycket uppmärksamhet i medierna. De gröna svenska framgångarna får dock ingen betydelse för det nya EU-parlamentet.

Samtidigt ligger valdeltagandet bara på omkring 50 procent, en betydligt lägre andel än 2019 då den låg på 55 procent. Demografin spelar också en alltmer avgörande roll i svenska val:

Faksimil SVT

Nyval i Frankrike

Efter att Rassemblement National, som numera leds av Jordan Bardella, blev dubbelt så stort som Macrons parti meddelade presidenten att han utlyser nyval.

– Den nationalistiska uppgången är farlig för vår nation, säger Macron.

Partiet får drygt 30 procent, en ökning med nästan tio procentenheter, medan Macrons liberala parti får runt 15 procent, ett tapp på sju procentenheter, och valet ska hållas redan den 30 juni – något Marine Le Pen välkomnar.

– Vi är redo att ta över makten i Frankrike om folket har förtroende för oss, säger hon.

Premiärminister avgår

Valresultatet fick även dramatiska politiska konsekvenser i Belgien där Alexander De Croo meddelade sin avgång som landets premiärminister.

Tillkännagivandet kom efter ett betydande nederlag för hans liberala Open Vlaamse Liberalen en Democraten som bara fick knappt sex procent av rösterna.

Desto bättre gick det för det för Nieuw-Vlaamse Alliantie, ett nationalistiskt flamländskt mitten-högerparti, som framstod som den största vinnaren med Vlaams Belang hack i häl. Partierna fick omkring 13 procent vardera.

Tyskland

Ytterligare ett land där de nationalkonservativa skördade stora framgångar är Tyskland där Alternative für Deutschland stormar fram och har fått stort stöd bland framför allt unga.

Drygt 15 procents stöd innebär sex nya mandat för partiet som blev näst störst efter CDU/CSU på 30 procent.

Samtidigt förlorar de gröna nio mandat och socialisterna två mandat.

I Nederländerna blir Geerts Wilders Partij voor de Vrijheid näst störst med knappt 18 procent av rösterna och sex nya mandat.

LÄS ÄVEN: EU-valet: MP större än SD