➤ Obamas regering gav terrorgruppen Hizbollah fria händer att sälja knark och tvätta pengar – varav en del skedde i USA – för att säkerställa att kärnavtalet med Iran blev av. Detta enligt ett avslöjande från Politico som nu skakar USA. 

En avancerad kampanj som leddes av USA:s Drug Enforcement Administration, under kodnamnet Project Cassandra, var riktat mot den libanesiska terrorgruppens kriminella aktiviteter. Men genom att Obama-administrationen skapade en rad hinder för insatsen hjälpte de Hezbollah att utvecklas till ett stort globalt hot som betalade terrorister och militära operationer, säger rapporten.

– Detta var ett politiskt beslut, ett systematiskt beslut, förklarar David Asher, som var med och startade Project Cassandra 2008 i egenskap av finansanalytiker vid försvarsdepartementet.

– De rev sönder hela insatsen som var väldigt väl underbyggd och med goda resurser, och det gjordes från toppen och ner.

När ledarna för projektet sökte ett godkännande för viktiga utredningar, åtal, arresteringar och finansiella sanktioner hindrade, fördröjde och nekade justitie- och försvarsdepartementets tjänstemän insatsgruppens begäran, enligt Politico.

Byråkratin hindrade projektets försökt att stoppa Hizbollah-agenter, inklusive en av världens största kokainlangare som även tillhandahöll konventionella och kemiska vapen. Han hade kodnamnet ”ghost”.

[soliloquy id=”211223″]Tidigare tjänsteman inom Obamas regering berättar anonymt för Politico att deras beslut vägleddes av att förbättra relationerna med Iran, försena deras nukleära program och frige fyra amerikaner som hölls fångna av Iran. De förnekade även att de försvårade aktioner mot Hizbollah.

– Det har varit ett konsistent mönster av aktioner tagna mot Hizbollah, både genom sanktioner och agerande från rättsväsendet före och efter Iran-avtalet, sa Kevin Lewis som både jobbade i Vita huset och Justititiedepartementet under Obama.

Asher uppger att ju närmare USA kom ett avtal med Iran desto svårare blev det att utföra utredningar om Hizbollah. Efter att Obama presenterade avtalet i januari 2016 förflyttades personalen på projekt Cassandra till andra uppdrag.

– Ju närmare vi kom till Iran-avtalet, desto fler aktiviteter försvann, berättar Asher.

– Så mycket kapacitet, oavsett om det var specialinsatser, rättsväsendet, skatteverket, även kapaciteten, personalen som var satt på uppdraget, dränerades flitigt, nästan till sista droppen vid slutet av Obama-administrationen.

Hizbollah bildades av det iranska revolutionära gardet 1982 för att kriga mot Israel som tog kontroll över södra Libanon efter att Israel under flera års tid blivit angripna av PLO, både genom terrorattacker och beskjutning över gränsen. Under Hassan Nasrallahs ledarskap, som tog över 1992, har Hizbollah implementerat en islamsk republik enligt Irans modell, där deras fokus är att kriga mot Israel och integreras i Libanons sekteristiska politiska landskap.

Som en konsekvens av nedläggningen av Cassandra säger Politicos rapport att USA förlorade insikt inte bara i Hizbollahs drogsmuggling men även rörande andra aspekter av dess omfattande kriminella aktivitet globalt.