Statsepidemiolog Anders Tegnell. Faksimil Youtube

Inrikes

OECD: Sverige är sämst på att bekämpa coronapandemin

Publicerad 11/22/2020
Annons

Enligt en ny rapport från Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) är Sverige sämst av alla medlemsländer på att bekämpa coronapandemin.

OECD är en internationell organisation som studerar ekonomi och utveckling i 35 länder. Den nya rapporten visar att Sverige tar längst tid på sig av alla att skriva ut patienter från intensivvårdsavdelningen (IVA). För Frankrike och Nederländerna tog det fyra veckor att minska antalet nyinskrivna på IVA medan det i Sverige tog mer än dubbelt så lång tid, hela elva veckor, att nå samma nivå.

Enligt rapporten tog det Sverige 58 dagar att få ner det så kallade R-talet till under 1 jämfört med Island där det endast tog 18 dagar. R-talet anger hur många personer varje smittad person smittar.

Bild: OECD/European Union (2020), Health at a Glance: Europe 2020: State of Health in the EU Cycle

LÄS ÄVEN: Fortsatt bristande coronaberedskap – Tegnell trodde inte på andra våg

Rapporten är missvisande enligt Tegnell

Statsepidemiolog Anders Tegnell, som var närvarande när rapporten presenterades, sade att det är en ”i många delar spännande och intressant jämförelse” men anser samtidigt att den är missvisande.

– Man har inte tagit med kontexten bakom, hävdar han, enligt Emanuel Karlsten som var först med att rapportera om studien.

Tegnell menar att resultatet delvis kan bero på den olika graden av testning i de jämförda länderna. En kritik i rapporten som Tegnell håller med om är att den svenska strategin misslyckats på äldreboendena.

– Där hade man önskat att vi då visste det vi vet idag, säger han.

I onsdags rapporterades 96 nya coronarelaterade dödsfall på svenska äldreboenden. Det är den högsta dygnssiffran sedan april, skriver Expressen.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons