Hanteringen av coronapandemin och den “orättvist” stora kostnaden för att vara medlem är huvudanledningen till att USA lämnar Världshälsoorganisationen (WHO). Det framgår av nytillrädde presidenten Donald Trumps presidentorder.

Under måndagskvällen, efter att ha svurits in som president, skriver Donald Trump under en lång rad presidentordrar i Ovala rummet i Vita huset.

Den första handlar om att benåda omkring 1500 deltagare som misstänkts för brott i samband med attacken på Kapitolium i januari 2021. Samtidigt kommuteras, det vill säga förkortes, fängelsestraffet för fjorton av dem som redan dömts, till tid redan avtjänad.

LÄS MER: Trump skrev under presidentordrar på löpande band

Sex av dessa dömda till mellan 12 och 22 års fängelse.

– De här människorna har behandlats så illa. Det har aldrig hänt förr, säger Trump och jämför med hur Black lives matters upploppsmakare hanterades av myndigheterna 2020.

Lämnar WHO

En av presidentordrarna handlar om att USA lämnar Världshälsoorganisationen (WHO). “Utrikesministern ska omedelbart informera FN:s generalsekreterare, övriga tillämpliga depositarier, och WHO:s ledning om tillbakadragandet”, står att läsa i presidentordern.

Det är andra gången som Trump försöker få ut USA ur det FN-ledda organet. Förra gången var i juli 2020, mitt under coronapandemin, efter att Trumps regering anklagat WHO för att vara styrt av Kina, och för att ha konspirerat med kinesiska myndigheter för att dölja covid-19-virusets ursprung.

Xi Jinping och Joe Biden. Foto: Antonio R. Villaraigosa

Trumps beslut revs emellertid upp av Joe Biden så snart han tillträdde som president i januari 2021. Och eftersom Trumps stab följde WHO:s regelverk om ett års uppsägningstid, så innebar det att USA aldrig hann lämna organisationen.

Denna gång vill emellertid Trump att “alla framtida utbetalningar av amerikanska medel, stöd eller tillgångar till WHO pausas” och att amerikansk personal som arbetare för organisationen kallas hem.

Handlar om pengar

Trump är som sagt missnöjd med hur WHO hanterade pandemin. Men han irriteras även av att USA:s skattebetalare är den överlägset största statliga bidragsgivaren i organisationens budget.

2022 och 2023 betalade USA närmare 1,3 miljarder dollar till WHO. Mer än åtta gånger mer än Kina betalade. “WHO fortsätter att kräva orättvist betungande betalningar från USA, oproportionerligt mycket jämfört med andra länders betalningar”, står att läsa i presidentordern.

Faksimil

När USA drar sig ur WHO kommer Tyskland vara den stat som skänker mest pengar till WHO, följd av Storbritannien och Kanada. Sverige kommer hamna på plats tolv.

Men om man ser till alla former av bidragsgivare, så är och förblir Bill Gates WHO:s störste finansiär. Via Bill & Melinda Gates foundation och GAVI Alliance, som Bill Gates också styr, står den amerikanske miljardären för en ännu större andel av WHO:s budget än den amerikanska staten gör.

Ogillad organisation

Det finns emellertid de som kritiserar Trumps beslut, och menar att endast kongressen kan besluta om huruvida USA ska lämna WHO eller ej. En av dem är WHO-direktorn Lawrence Gostin som överväger att stämma presidenten.

Trumps presidentorder där WHO pekas ut som syndabock för pandemin tilltalar många MAGA-anhängare. Men det finns även mer liberalt lagda som ser med misstro på FN-organet.

LÄS ÄVEN: WHO:s planer på att bli global hälsoauktoritet möter motstånd

2023 togs steg mot införandet av ett internationellt pandemifördrag, vilket skulle ge WHO långtgående överstatlig makt. Inte minst genom möjligheten att utlysa pandeminödläge med tvingande åtgärder för medlemsstaterna. En tanke som skrämmer i ett land som USA.

Än så länge har dock WHO-medlemmarna inte lyckats enas kring något sådant fördrag.

LÄS ÄVEN: Nu kan USA köpa Nord stream