lavrov

Sergey Lavrov. Foto: U.S. Department of State.

Utrikes

Oenighet kring påstådda kemvapenattacken i Syrien

Publicerad 4/13/2018
Annons

Inga bevis har ännu hittats för att den syriska regimen låg bakom attacken. Området ska nu undersökas närmare av en oberoende organisation.

Efter den påstådda kemvapenattacken i Syrien den gångna helgen, och USA med allierade var snabba med att skylla denna på landets president Bashar al-Assad, påstår man nu från rysk sida att man funnit obestridliga bevis för att attacken var riggad och utförd av ”specialstyrkor från ett främmande land”.

Exakt vilket land detta skulle vara gick den ryske utrikesministern Sergey Lavrov dock inte närmare in på, men hävdar att man genom detta försöker lägga sig främst i den antiryska kampanjen.

– Vi har bevis för att Storbritannien var direkt inblandat i att organisera den här provokationen, sade försvarsministeriets talesperson Igor Konasjenov under en tv-sänd presskonferens på fredagseftermiddagen, enligt Reuters.

Imorgon lördag ska ett specialistteam från Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, anlända till Syrien för att på plats försöka utreda exakt vad som hänt.

Området ska redan ha undersökts av ryska experter och man påstår sig inte ha hittat några bevis för någon kemvapenattack överhuvudtaget.

LÄS MER: Förväntad USA-ledd attack på Syrien – kan leda till storskaligt krig

Efter att den amerikanske presidenten Donald Trump bland annat twittrade ”Get ready Russia”, och Ryssland svarade med att försäkra att alla anfall skulle bemötas, tonades krigsretoriken ned av landets försvarsminister James Mattis som i ett kongressförhör i veckan uppgav att USA inte kommer att ge sig in i själva inbördeskriget och att man fortfarande vill se en FN-mäklad fredsuppgörelse.

Samtidigt uppgav Mattis att det ännu inte finns några otvetydiga bevis för att den syriska regimen låg bakom den misstänkta attacken.

Att en attack skedde tror man dock på från amerikansk sida och man söker efter konkreta bevis.

En annan som fortsatt tror på rysk inblandning är Frankrikes president Emmanuel Macron som i fransk tv tidigare sagt att det finns belägg för att det var al-Assads regim som låg bakom attacken.

Den amerikanska FN-ambassadören Nikki Haley sade i FN att man bedömer att al-Assad använt kemiska vapen mot sitt folk vid minst 50 tillfällen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1058Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons