Skenande kostnader på alla fronter och en lågkonjunktur som beräknas hålla i sig ett bra tag framöver. För många innebär det en alltför ansträngd situation och man är tvungen att flytta för att sänka boendekostnaderna.

Inflation med högre energi- och matpriser, höjda räntor och hyror. På vissa håll har hyresvärdar aviserat tioprocentiga hyreshöjningar. Samtidigt är marginalerna knappa i många hushåll.

LÄS ÄVEN: Kraftigt ökade levnadskostnader på bara ett år

På sajten lägenhetsbyte.se har man sett en ökning av nya användare på nästan 30 procent under de senaste tre månaderna. Sajtens vd Tobias Jonnarth tror att många känner sig tvingade att dra ner på kostnaderna genom att byta till en lägenhet med lägre hyra. Man har sett liknande tendenser under tidigare lågkonjunkturer.

På Hyresgästföreningen menar förbundschef Erik Elmgren att marginalerna hos hushållen är extremt små.

– Jag tror att det finns en ökad allmän oro för det är många som inte har fått sitt hyresbesked för 2023. Det har funnits hyreskrav på tio procent och det skapar så klart oro, vilket kan leda till att man ser sig om efter något billigare, säger han till Hem & Hyra.

Utdragna förhandlingar

Enligt Elmgren har hyresförhandlingarna med många fastighetsägare varit utdragna och parterna står väldigt långt ifrån varandra.

Även under pandemin ökade viljan att byta bostad, men då var många främst ute efter en större lägenhet.

LÄS ÄVEN: Rusning efter billig mat – köer timmar innan öppning

Samtidigt ser man en risk för att så kallade skenbyten kan öka, där en person utan hyresrätt byter till sig en lägenhet med hjälp av falska dokument och oriktiga uppgifter.