I SCB:s senaste väljarsympatiundersökning som släpptes på torsdagen är det bara Socialdemokraterna som har en statistiskt säkerställd ökning. Både Liberalerna och Kristdemokraterna hamnar under spärren.

Socialdemokraterna får 38,6 procent när väljarna svarar på vilket parti de skulle rösta på om det vore riksdagsval i dag – en kraftig ökning.

– Det är en ökning med 4 procentenheter för Socialdemokraterna jämfört med vår novembermätning, och med 8,3 procentenheter jämfört med resultatet i riksdagsvalet, säger Leonora Uddhammar, statistiker på SCB.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet får egen majoritet medan både Liberalerna och Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren.

LÄS ÄVEN: Magdalena Andersson: SD precis som nazisterna

Jämfört med novembermätningen visar majmätningen ett säkerställt minskat stöd för Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna. För Moderaterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är förändringarna mellan mätningarna inte säkerställda. Förändringarna jämfört med riksdagsvalet är dock säkerställda för sex av de åtta riksdagspartierna.

– Jämfört med höstens valresultat är det bara Socialdemokraterna vars stöd har ökat. Moderaterna har samma stöd som i valet, medan Sverigedemokraterna och Centerpartiet har tappat mest mätt i procentenheter, säger Leonora Uddhammar.

Tar röster från alla

Enligt mätningen har Socialdemokraterna vunnit röster från alla riksdagspartier förutom Vänsterpartiet.

– Jag ser det som att Sverige har allvarliga problem och vi har nu en moderatledd regering som har mandat att lösa dem, men vi måste också visa i handling för väljarna att vår politik får effekt, säger Moderaternas partisekreterare Karin Enström till statstelevisionen.

LÄS ÄVEN: Magdalena Andersson försvarar Morgan Johanssons arbete