För en tid sedan välte en våldsam Black Lives Matter-mobb en staty av den brittiske parlamentsledamoten och affärsmannen Edard Colston i Bristol och vräkte den i ett vattendrag. Nu har den rasidentitära och vänsterradikala organisationen fått sin egen staty avlägsnad i staden. Det rapporterar brittiska medier.

Det rönte internationell uppmärksamhet när statyn av Colston, som levde 1636-1721, olagligt revs ned av BLM med argumentet att denne på sin tid varit involverad i den transatlantiska slavhandeln. Häromdagen genomförde organisationen det andra steget i sin aktion – man placerade en staty av en Black Lives Matter-aktivist på den plats där Colston-statyn stod.

Statyn föreställer en ung kvinna som gör svart makt-hälsning med knuten näve. Aktivisten ifråga, Jen Reid, ska själv ha ställt sig på Colston-fundamentet och gjort den kontroversiella gesten efter att hennes kumpaner vält statyn, och det är den brottsliga handlingen som organisationen velat föreviga.

Utplaceringen blev emellertid inte långvarig. Redan efter 24 timmar avlägsnades den efter ett beslut i stadens fullmäktige. Staden svarte borgmästare, Marvin Rees, har erbjudit rasaktivisterna att få sin staty utställd på stadens museum om de donerar den dit. På samma museum kommer även statyn av Colston att finnas efter att ha fiskats upp ur vattnet och reparerats för den skador en åsamkades i samband med vandaliseringen.

Det är i skrivande stund oklart om organisationen kommer att nappa på erbjudandet eller planerar någon ytterligare aktion i staden efter att statyn avlägsnats.