Enligt Statistiska centralbyråns (SCB) senaste opinionsmätning skulle Sverige få en högerregering om de unga väljarna i Sverige fick bestämma – med 187 mot 162 mandat.

I en sammanställning och uträkning som DN gjort av siffrorna i SCB:s senaste mätning av opinionen i landet framkommer det att unga inte alls är så vänsterorienterade som det ofta talas om i folkmun.

Störst parti under maj månad, bland svenska väljare som är mellan 18-29 år, är Moderaterna.

Miljöpartiet lockar, trots klimatdebatt och dragplåster som Greta Thunberg, däremot inte alls de unga väljarna utan hamnar i den gruppen under riksdagsspärren precis som partiet gör om man tittar på det sammanställda resultatet med alla åldersgrupper inräknade.

Tydlig högermajoritet

– Om de skulle ha röstat nu i maj, när mätningen vi har använt oss av gjordes, då skulle vi ha fått ett resultat som skulle ha blivit en väldigt tydlig högermajoritet i riksdagen, 187 mandat och mot 162. När jag säger vänstersidan pratar jag om de partierna som i dag stödjer Magdalena Andersson: Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet. När vi säger högersidan pratar vi om de fyra partier som vill göra Ulf Kristersson till statsminister: Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna, säger Hans Rosén i Studio DN.

Hans Rosén säger även i Studio DN att han tror anledningen till högermajoriteten bland unga kan bero på kriminalitet och brottslighet.

LÄS ÄVEN: 12-årige Nils lurades in i skogen – blev förnedringsrånad