Kyrk
Inrikes

Omfattande kriminalitet på Stockholms kyrkogårdar

Publicerad 8/30/2020
Annons

Kyrkogårdar ses ofta som fridfulla platser men har med tiden blivit allt vanligare som brottsplatser. Sedan i fredags har bevakningen höjts på Stockholms alla kyrkogårdar och nu vill kyrkoförvaltningen även låsa de större kyrkogårdarna nattetid.

Beskedet kommer efter förra veckans brutala våldsdåd då två pojkar utsattes för grov, utdragen och kränkande misshandel och sexuella övergrepp på Norra Kyrkogården i Solna norr om Stockholm av två män med utomeuropeisk invandrarbakgrund.

– Varje vecka begås olika typer av brott på våra kyrkogårdar. En viktig sak skulle vara att hägna in och stänga ner nattetid, säger Bostads- och fastighetsborgarrådet i Stockholm stad, Dennis Wedin (M), till SVT.

Enligt Wedin är bland annat prostitution och häleri vanligt förekommande på Stockholms kyrkogårdar, något som inte är unikt för huvudstaden. I januari i år larmade Svenska kyrkan om den skenande kriminaliteten på kyrkogårdarna i Malmö.

LÄS ÄVEN: Droghandel och prostitution på Malmös kyrkogårdar: ”Ingen trygg arbetsplats”

Utökad bevakning fördubblar kostnaden

Som svar på den ökande kriminaliteten har Stockholm stad tvingats utöka närvaron av vaktpersonal på kommunens elva kyrkogårdar, något som fördubblar kostnaden från 150 000 till 300 000 kronor per månad. Vaktbolagen kommer nu att göra fler besök på kyrkogårdarna än tidigare.

Utöver detta säger Wedin att han vill om att utöka både belysningen och kamerabevakningen samt sätta upp låsbara grindar på vissa platser. Om detta kommer att ske och till vilken kostnad är ännu oklart. Enligt SVT ska kyrkoförvaltningen nu snabbutreda möjligheten att spärra av de större kyrkogårdarna om nätterna.

authorimage

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons