stromavbrott

Foto: Ellevio/Pressbild

Inrikes

Omfattande strömavbrott i Stockholm – två dagar i rad

Publicerad 11/20/2021
Annons

Stora delar av Stockholm blev strömlöst under såväl torsdagen som fredagen. Elnätsföretaget Ellevio skyller avbrotten, som drabbade tiotusentals kunder, på trasiga komponenter i elnätet.

Strax efter klockan 16 på torsdagseftermiddagen blev det mörkt i Hägersten, på Stora Essingen och halva Södermalm. Drygt 30 000 kunder drabbades, och strömavbrottet varade i omkring en timme och tjugo minuter.

– Vi skickade snabbt ut personal, men på grund av köer i rusningstrafiken dröjde det 45 minuter för vår personal att ta sig fram till anläggningen, säger elnätsföretaget Ellevios driftschef Anders Ekberg.

– Det är rutin vid den här typen av fel att skicka ut personal på plats, eftersom det finns en risk att orsaka stora skador om man från distans testar att koppla till den påverkade anläggningen.

Det konstaterades att det var en spänningstransformator som gått sönder. Därefter kunde elen kopplas på igen. Ekberg skyller även problemen på Stockholms stad, som motsätter sig byggandet av ett nytt ställverk i Liljeholmen.

Nytt strömavbrott på fredagen

Strax innan lunch på fredagen var det dags igen. Även denna gång var det omkring 30 000 kunder, men i Bromma, som drabbades av strömavbrott. Avbrottet varade i omkring en timme.

– Den här gången kunde personal komma fram till platsen snabbt. Efter kontroller så kunde man konstatera att en annan typ av skyddsutrustning, ett reläskydd, hade slagit ifrån strömmen, säger Anders Ekberg.

– Personalen på plats kunde tillsammans med driftcentralen steg för steg koppla in strömmen förhållandevis snabbt. Klockan 12.19 hade alla kunder fått strömmen tillbaka.

Förbrukningstoppar

Såväl torsdagens som fredagens strömavbrott sammanföll med när elförbrukningen var som störst i Elområde Stockholm (SE3), enligt Svenska kraftnäts statistik.

12 191 MWh (per timme) förbrukades i elområdet mellan 16 och 17 under torsdagen och 12 246 timmen därefter. Det var de två timmar under torsdagsdygnet då elkonsumtionen var som störst i Elområde Stockholm.

På liknande sätt inföll fredagens strömavbrott efter att fredagsdygnets konsumtionstopp på 11 478 MWh (per timme) infallit mellan klockan 10 och 11 på förmiddagen. Det var drygt 100 MWh över prognosen för den timmen. Under fredagseftermiddagen har elkonsumtionen minskat och ligger flera hundra MWh per timme under torsdagseftermiddagens konsumtion.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons