Trots att antalet fall av den nya omikronvarianten bara är en handfull i Storbritannien ska den brittiska regeringen enligt uppgifter besluta om dryga böter för den som inte använder munskydd i allmänna utrymmen.

Det var på en pressträff efter att två fall av mutationen upptäckts i landet den brittiske premiärministern Boris Johnson meddelade att användande av munskydd åter igen kommer göras obligatoriskt.

Liksom hälsominister Sajid Javid nämnde ministrarna inget om böter, men enligt uppgifter i tidningen The Telegraph ska bötessystemet komma på plats på tisdagen.

LÄS ÄVEN: Läkare: Omikronvarianten orsakar bara milda symptom ett par dagar

De som inte bär munskydd i bland annat kollektivtrafiken eller affärer riskerar böter som börjar på 200 pund och fördubblas sedan för varje överträdelse upp till ett maxbelopp på 6 400 pund, motsvarande 77 000 svenska kronor. För att uppmuntra snabb betalning kan de som betalar de 200 punden inom ett par veckor få 50 procents rabatt.

Kritik

Kritik har redan kommit bland annat från transportfacken där man ifrågasätter hur reglerna ska övervakas. Inte heller hos landets butiker kommer man att tvinga personalen att övervaka kunderna. Kritik kommer även från andra hållet där vissa kräver att maskkravet ska gå ännu längre och även omfatta pubar och restauranger.

LÄS ÄVEN: Ny coronamutation sänker svenska kronan

Regeringen har inte utlyst ännu en nedstängning inför julen, men säger samtidigt att man inte kan utesluta en sådan.