Idag hölls debatten och omröstningen i EU-parlamentet om det omtalade upphovsrättsdirektivet. Direktivet handlar om regler kring upphovsrätten på nätet där framförallt paragraferna om länkskatter och uppladdningsfilter upprört många människor. SD:s EU-parlamentariker Kristina Winberg har kämpat emot direktivet och röstade nej idag.

*UPPDATERAD* Med siffrorna 348 för, 274 emot och 36 frånvarande/avstår biföll EU-parlamentet alldeles nyss EU:s ”Copyrightdirektiv”:

Länklicensen (artikel 11 i förslaget), också benämnt länkskatten, handlar om att sajter som Google news och Facebook anses utnyttja mediabolag när de förhandsvisar bilder, ingresser och rubriker i länkar. Google News, exempelvis, visar små bilder samt vad artiklarna handlar om. Med EU:s direktiv, som ska implementeras i medlemsländernas nationalla lagstiftning, måste de framöver betala licens.

Men enligt frilansjournalisten Emanuel Karsten gäller samma sak i princip alla kommersiella sajter och forum som länkar på liknande sätt. Det räcker att bara ha med en url-länk där rubriken finns för att det ska vara ett upphovsbrott och kräva licens. Det är sidan som är ansvarig för brottet, inte användaren som publicerar.

Uppladdningsfilter för olicensierat innehåll
För innehåll som inte är licensierat måste, enligt artikel 13 i förslaget, ett uppladdningsfilter användas som automatiskt upptäcker och blockerar upphovsrättsligt skyddat material.

Karsten skriver följande om förslaget:

Är sajten osäker på innehållet eller inte har licens ska innehållet stoppas innan publicering. Det räcker med musik eller bild i bakgrunden på din video, eller att du har delat eller skärmdumpat något från internet för att stoppa det från publicering. Alla kommersiella sajter och tjänster som existerat i mer än tre år måste ha filtret. Det finns ett undantag för satir, kritik och parodier.

Enligt Karsten innebär de två paragraferna en rad nackdelar. Tydligheten försvinner när förhandsvisningarna förbjuds eftersom de hjälper en läsare att förstå vad denne klickar på. Alla behöver teckna licens och mindre nyhetssajter får det svårare samtidigt som citaträtten inskränks.

Internetfiltret, som måste fälla hellre än fria, skadar yttrandefriheten när distinktionen mellan vad som är samhällskritik, parodi och satir eller upphovsrättsbrott blir oklar. Samtidigt kommer små aktörer knappast ha råd med ett filter. Dessutom kritiserar Karsten det faktum att bedömningen av eventuell brottslighet kommer att ligga hos privata företag, inte myndigheter.

”Ser mörkt ut för memes”
Det har även förekommit diskussioner om memes kommer att förbjudas. En meme är en bild med en text som är parodisk/satirisk och ofta får snabb spridning på nätet.

I förslaget finns en skrivning där satir, kritik och parodi undantas men det blir fortfarande svårt att avgöra vad som är brott och vad som är parodi. Dessutom måste EU då även definiera vad parodi och satir är, alltså vad som är rättmätig kritik eller inte. Enligt Karsten kommer det krävas domstolsbeslut innan man kan vara säker och han menar att på sikt ”ser det mörkt ut för memes”.

Massiva protester
EU-förslaget har stött på massiv kritik. Bland annat har Wikipedia, Twitch och Reddit uppmanat sina läsare att kontakta politiker för att stoppa förslaget.

Samtidigt rapporterar DW om att demonstrationer hållits runt om i Europa. Enbart i Tyskland ska 40 demonstrationer ha anordnats, men även i Sverige, Polen, Schweiz, Österrike och Portugal.

Polisen i München sa att omkring 40 000 demonstranter dök upp under mottot ”Rädda internet” medan protesterna i Berlin samlade mellan 10 000 – 30 000 beroende på om man frågar polisen eller organisatörerna.

Och enligt en namninsamling på change.org ska över 5 miljoner underskrifter ha samlats in ”mot censuren” och för att ”rädda internet”.

Winberg har kämpat emot
– Vi har tidigare röstat emot förslaget på grund av att det begränsar yttrandefriheten, och det begränsar även politiska partier att få ut sina budskap, genom filtreringen och rädslan för upphovsrättsbrott, säger Kristina Winberg, EU-parlamentariker för Sverigedemokraterna och nummer fyra på listan i valet i maj, när Samhällsnytt ringer uppe henne.

– De mindre företagen kommer framförallt drabbas, även om länkskatterna implementeras för mindre företag först om tre år.

Detta görs i form av ett direktiv, som alltså därefter ska implementeras i nationell lagstiftning. Tror du att Sverige kommer försöka begränsa eller rentav motsätta sig direktivet i nationell lag?

– Snarare tvärtom. Sverige kommer troligen, liksom med datalagringsdirektivet, göra det mer omfattande än vad EU bestämde. Samma sak verkar ske med vapendirektivet där, även om det inte implementerats än, Sverige återigen verkar vilja gå längre än vad EU kräver, säger Winberg.

Sveriges regering röstade för direktivet i sin helhet, medan EU-parlamentarikerna från samtliga svenska partier, förutom Socialdemokraterna, röstade emot.