Foto: Colegota.

Omskolningsläger för religiösa extremister nu lagliga i Kina

Delningar

Tidigare har man från officiellt håll förnekat att så kallade omskolningsläger funnits i Xinjingregionen, men nu har det blivit officiellt tillåtet.

Enligt ett beslut i den lokala folkkongressens ständiga utskott kan de lokala myndigheterna i regionen nu sätta människor som anklagas för deltagande i religiös extremism i särskilda läger med ambitionen om att få till stånd en så kallad ”tankemässig transformering”.

De nya lagarna trädde i kraft på måndagen och uiguriska och kazakiska familjer vittnar redan om att anhöriga förts bort.

Den FN-kritik som riktats mot Kina i frågan handlar till största del om muslimska grupper i regionen och man har uppmanat landets regering att släppa de över en miljon människor som ska sitta i omskolningslägren.

Från officiellt kinesiskt håll talar man inte om omskolningsläger utan ”arbetsträningscenter”.

2017 förbjöds huvuddukar och ”onormala skägg” i regionen. Åtgärderna sägs syfta till att få grupperna mer kinesiska och betraktas som åtgärder för att motverka terrorism.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.