Aftonbladets sport- och kulturkolumnist Johanna Frändén, även känd från SVT Sport, tilldelas DN:s kritikerpris Lagercrantzen instiftad till minne av tidningens tidigare mångårige chefredaktör, vänsterradikalen Olof Lagercrantz. Frändén får priset för att hon ”gör den svenska journalistiken vassare och friare”.

Som exempel på Frändéns ”vassa och fria” förhållningssätt till sitt skriftställaruppdrag kan framhållas när hon i september på Twitter hoppades att coronadöden skulle drabba vårt grannland Danmark ”totalt” som straff för att man stängt gränsen mot Sverige.

I motsats till den prisutdelande DN-juryn uppskattades inte utspelet av läsarna som sa ”usch” och ”bedrövligt” och tyckte att Frändén borde skämmas över att önska livet ur människor.

Vill se miljörörelsen ta makten med våld

Ett annat exempel på den nu prisbelönta Aftonbladet-krönikörens skarpvässade penna och fria hållning till sådant som demokrati och fredlig reformpolitik kontra diktatur och revolutionärt våld var när hon i maj 2019 uttryckte en stark längtan efter att miljörörelsen skulle beväpna sig och ta makten med våld.

LÄS ÄVEN: SVT-profil ’längtar tills miljörörelsen blir militant på riktigt’

I en serie uppföljande tweetar utvecklar Frändén sitt resonemang om ett militant grönt världsherravälde och vidgår att hon håller på att radikaliseras alltmer eftersom den genomsnittlige väljaren inte delar hennes klimatalarmistiska föreställningar och utsikterna att på demokratisk väg få igenom den politik hon vill ha är små – Miljöpartiet ligger exempelvis enligt en sammanvägning av den senaste tidens opinionsmätningar nedanför riksdagsspärren.

LÄS ÄVEN: Extinction Rebellions ledare trappar upp klimataktivismen – redo att störta regeringar med dödligt våld

Förgrundsfigur för den våldsbejakande gröna ideologin är bland annat Ted ”Unabombaren” Kaczynski. Den av Greta Thunberg hyllade militanta rörelsen Extinction Rebellion har uttryckt sig i liknande termer som Frändén, liksom Miljöpartiets EU-parlamentariker, tidigare SVT-meteorologen Pär Holmgren.

LÄS ÄVEN: Miljöpartisten ville avskaffa demokratin – utses nu till chef över klimatpolitik i EU-parlamentet

Vänsterradikale Lagercrantz en förebild

I en intervju med Malin Ullgren på Dagens Nyheter uttrycker Frändén stolthet över att få ett pris i Olof Lagercrantz namn. Hon ser dennes vänsterradikala politisering av DN som ett föredöme

– Sverige har inte haft så många intellektuella av internationellt snitt, Olof Lagercrantz är ett lysande undantag. Tiden när en chefredaktör var polemiker är väl över i Sverige. Jag sörjer det.

Många menar dock att tidningens nuvarande chefredaktör Peter Wolodarski är väl så politiskt profilerad som Lagercrantz på sin tid om än inte fullt lika extremt vänsterradikal. Frändén står i sin vurm för väpnad revolution och diktatur Lagercrantz närmare som såg Maos Kina som en förebild.

Frändens klimatpolitiska förebild uppger hon i DN-intervjun vara pappan som gav henne en ”ganska god klimatfostran”.