Inrikes

Öppen knarkhandel i städer – Polisen: ”Riskfritt – vi saknar resurser”

Publicerad 12/5/2018
Annons

Enligt Polisen ökar narkotikaförsäljningen kraftigt i Sveriges större städer. Det är inte ovanligt att ”tio, femton personer” säljer i parker. Nu kritiseras både gymnasielagen och den egna myndigheten internt.

Polisen i Göteborg rapporterar att allt fler säljer knark helt öppet i staden och för att undkomma att bli arresterad med sina produkter har försäljarna blivit kreativa med gömställen. Polisen upptäcker ofta knark i blomkrukor, buskar och under gatstenar. Även i kanalen som rinner genom staden finns knark fastspänt med fiskelinor, rapporterar Ekot.

Enligt Robin Nilsson som är chef för gatulangningsgruppen i Göteborg blir civilpoliser erbjudna att köpa knark under varje arbetspass.

– Jag blir det eller någon av mina spanare. Vi behöver inte jobba speciellt hårt på att ta en narkotikasäljare i Brunnsparken. Det är i princip bara att åka dit. De står där. Det är tio, femton, stycken åt gången som säljer där. Vi får ju sålla på våra jobb. Vi hinner inte med allt, säger Robin Nilsson.

Polisen i både Stockholm och Uppsala beskriver att det nu finns mer knark på gatorna och att gängen blir större. En konkret förklaring är att den hårdnande konkurrensen på marknaden också gör försäljningen synligare för att vinna kunder.

Gymnasielagen en orsak

I går berörde Samhällsnytt informationen om hur ensamkommande drar nytta av den nya gymnasielagen för att kunna dröja sig kvar i Sverige genom att lämna in en ansökan till gymnasiet. De kan sedan fortsätta driva omkring på gatorna, bilda gäng, ansluta sig till de sedan tidigare etablerade kriminella invandrargängen, begå brott och både missbruka och sälja narkotika.

LÄS MER: Ensamkommande säljer knark på gatorna – Gymnasielagen orsak enligt polisen

Kritik från poliser

Flera poliser i yttre tjänst menar att det är polismyndigheten själv som bär ansvar för utvecklingen genom att helt ha struntat i att följa upp eller anpassa sitt arbete. Främst handlar det om att många av polisens specialgrupper för att tackla just gatuförsäljningen av narkotika försvann i samband med omorganisationen år 2015.

– De kan stå helt öppet. Det har varit rätt riskfritt i city att sälja narkotika på gatan för vi har inte haft resursen att ta hand om den problematiken, säger Nilsson.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons