Trots att knappt något har nämnts internationellt om sverigedemokraten Richard Jomshofs faktabaserade uttalanden om profeten Muhammed har oppositionen skyllt den så kallade korankrisen på honom och begärt hans avgång. När de på torsdagen försökte få honom petad som ordförande för justitieutskottet misslyckades man dock.

Att korrekt beskriva profeten Muhammed som massmördare och slavhandlare blev alltför mycket för oppositionen som krävt Richard Jomshofs avgång. När justitieutskottet sammanträdde på torsdagsförmiddagen gjorde Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet gemensam sak för att få honom avsatt men misslyckades. Med en rösts marginal blir Jomshof kvar på posten.

LÄS ÄVEN: Jomshof står på sig – vägrar backa från islamkritik

Ledamöterna från regeringen och Sverigedemokraterna har tillsammans en majoritet i utskottet.

Ardalan Shekarabi (S) var besviken.

– Vi är mycket kritiska till Richard Jomshofs agerande i det här säkerhetsläget. Det faktum att man trotsar och underminerar statsministern i ett mycket allvarligt säkerhetsläge, genom att fortsätta sprida hatbudskap som utsätter Sverige för allvarlig fara, säger han till DN.

Skyller terrorhot på Jomshof

Även på sociala medier uttrycker den yttersta vänsterkanten sin besvikelse över utgången av dagens omröstning.

Trots att Jomshofs utspel alltså knappt nämnts i internationella medier, och fokus helt har legat på irakiern Salwan Momikas koranbränningar, påstås det att de som röstade för att han ska sitta kvar nu har ”ett personligt ansvar för det ökade hotläget gentemot Sverige och eventuella konsekvenser av detta”.

När Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg försöker skylla den muslimska världens hot mot Sverige på Richard Jomshof avslöjas hans grundlösa påståenden av Sofie Löwenmark, journalist på sajten Doku som granskar den islamistiska miljön i Sverige och internationellt.

Jomshof själv konstaterar att det är vänstern, som öppnat Sverige på vid gavel för världens konflikter, som är de verkligt ansvariga.

LÄS ÄVEN: Oppositionens krav: Avsätt Jomshof – ”Sprider hat och skadar Sverige”