I spåren av de nationsvänliga framgångarna i EU-valet, tillkännager Ungerns premiärminister Viktor Orban nu bildandet av en ny grupp i EU-parlamentet – Patrioter för Europa. Initialt ska utöver Fidesz även nationsvänliga partier i Österrike och Tjeckien ingå, men man sträcker också ut en hand till andra att gå med.

Efter flera år av trakasserier och uteslutningskrav från bland annat Moderaterna i Sverige valde Orbans Fidesz 2021 att lämna EU-parlamentets konservativa och kristdemokratiska EPP-grupp. Sedan dess har partiet stått utan EU-allierade och planer på att bilda en helt ny EU-grupp tagit form.

Nu har planerna kommit så långt att ett konkret försök sjösätts. Utöver Orbans ungerska Fidesz är Österrikes Frihetsparti (FPÖ) under ledning av Herbert Kickl och Aktion för missnöjda medborgare (ANO) lett av Tjeckiens före detta premiärminister Andrej Babis klara för medlemskap i den nya gruppen.

Partier från fler länder intresserade

Även SMER som leds av Slovakiens premiärminister Robert Fico ryktas bli ett av de partier som i närtid ansluter sig till gruppen. Fico utsattes nyligen för ett mordförsök. Ytterligare ett parti som tros komma att ansluta sig är polska Lag och rättvisa (PiS) som leds av Jarosław Kaczynski.

LÄS ÄVEN: Orban varnar för ”ny världsordning”

Förhoppningar finns också att locka över Janez Jansas Slovenska demokratiska parti (SDS) till gruppen. En utsträckt hand finns dessutom till ytterligare eventuellt intresserade partier.

– Vi skapar en politisk formation som kommer att gå framåt och snart bli Europas största högergrupp, meddelade en trosviss Orban inför församlande reportrar i Wien på söndagen.

Måste få ihop minst 23 parlamentsmandat

För att planerna på att bilda en ny grupp ska gå i lås behövs minst 23 mandat i EU-parlamentet och utöver det också suppleanter från minst sju medlemsländer. Där är man inte ännu men bedömare menar att det finns goda chanser att nå dit.

Orban hoppas få draghjälp av att Ungern nu tar över EU:s roterande ordförandeskap.

”Den politiska förändringen av Europa har inletts”

På X skriver Orban att ”den politiska förändringen av Europa har inletts” och deklarerar att vad de europeiska folken vill ha är ”fred, ordning och utveckling” medan ”allt de får från den nuvarande eliten i Bryssel är krig, invandring och stagnation”.

Någon formell regel för när en grupp senast ska bildas efter att EU-val hållits finns inte. Mer informellt gäller dock som praxis några dagar in i juli. Om den tidsfristen ska hållas blir det bråda dagar för Orban och hans allierade att få gruppen på plats.