I samband med att Robert Fico deltog i ett regeringsmöte i staden Handlova på onsdagseftermiddagen sköt en gärningsman flera skott. Fico träffades och har förts till sjukhus. En person har gripits.

Handlova ligger cirka 150 km nordost om huvudstaden Bratislava. Attacken skedde framför det lokala kulturhuset dit Fico kommit för att träffa anhängare.

Enligt vittnen sköts flera skott och Fico träffades i huvudet och bröstet. Hans tillstånd beskrivs som stabilt med samtidigt livshotande. En misstänkt gärningsman har gripits. Motivet är i skrivande stund inte känt.

I videoklipp som publicerats på X, tidigare Twitter, syns hur människor flyr platsen i panik.

Slovakiens president Zuzana Čaputová fördömer vad hon kallar ”en brutal och hänsynslös” attack mot premiärministern.

59-årige Fico återvände till makten efter förra årets val och leder en nationalistisk koalition. Han beskrivs bland annat som pro-rysk men har också uttryckt stöd för Ukraina.

Nyligen meddelande landet att man inte kommer gå med på att stödja den nuvarande versionen av WHO:s pandemifördrag eller utkastet till ändring av de internationella hälsoföreskrifterna. Hälsoministeriet klargjorde att det inte kommer stödja några dokument som försvagar Slovakiens ställning som en suverän stat.

LÄS ÄVEN: Slovakiens premiärminister: ”Ukraina är helt kontrollerat av USA”