”Ukraina är helt kontrollerat av USA”. Det hävdar Robert Fico, Slovakiens socialdemokratiske premiärminister, som jämför situationen i Ukraina med om Mexiko varit militärt kontrollerat av Ryssland.

Det var under en intervju i lördags med Slovakiens statsmedieaktör Radio Slovensko som Fico gjorde ett antal uttalanden som fått stor internationell uppmärksamhet.

Inte minst uttalade sig Fico om kriget i Ukraina, där han menar att grannlandet måste ge upp territorium för att kunna sluta fred med Ryssland.

Foto: Youtube/Faksimil

– Vad förväntar de sig? Att ryssarna lämnar Krim, Donbass och Luhansk? Det är orealistiskt, sade han.

Jämförde med Mexiko

Den slovakiske premiärministern fortsatte utläggningen med att fråga sig hur USA agerat om det gällt deras södra grannland.

– Föreställ er att Mexikos försvarsdepartement helt hamnar under Rysslands kontroll. Att hela det politiska landskapet, inklusive presidenten och regeringen, kontrolleras av Ryssland. Föreställ er sedan att Mexikos militär ansluts till en militär organisation där Ryssland spelar en dominerande roll, resonerade han och fortsatte:

– Ukraina är inte ett suveränt självständigt land. Det är absolut och direkt kontrollerat av USA.

Nationalistisk socialist

Robert Fico tillträdde posten som Slovakiens nye premiärminister i oktober förra året. Han leder landets största parti, ”Riktning – Socialdemokrati”, vilket är ett socialistiskt och nationalistiskt parti. Det är tredje gången han är landets regeringschef. Första gången var 2006.

Varje gång Fico vunnit val i Slovakien har han retat upp sina socialdemokratiska kolleger i övriga EU. Anledningen är hans återkommande regeringssamarbete med Slovakiska nationalistpartiet (SNS), något som gjorde att partiet tillfälligt petades ur Europeiska socialdemokratiska partiet (PES) år 2006.

Efter valvinsten i höstas har PES, numera lett av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven (S), återigen hotat kasta ut de slovakiska socialdemokraterna. Denna gång efter anklagelser om samarbete med Ryssland samt för partiets motstånd mot att skicka pengar och vapen till Ukraina.