ukraina-orban-feat
Utrikes

Orban: Ukraina är inte längre en suverän stat

Publicerad 6/30/2023
Annons

Omvärldens fokus bör vara på att medla och åstadkomma fred i stället för att bidra till att trappa upp konflikten mellan Ryssland och Ukraina som annars riskerar att eskalera till ett världskrig. Det menar den ungerske premiärministern som avfärdar idén om att kunna nedkämpa och försvaga Putin för att åstadkomma ett maktskifte i Ryssland.

Det är i en intervju med den tyska tidskriften Bild som Orban delar med sig av sina tankar om det rysk-ukrainska kriget. Wagnergruppens myteri har gett bränsle åt nya förhoppningsfulla spekulationer om att Putin håller på att tappa greppet om makten, men det är inte ett resonemang som den ungerske premiärministern köper.

“Putin sitter säkert” slår Orban fast. De som spekulerar i hans förestående fall från tronen “förstår inte det ryska folket eller Rysslands maktstrukturer” menar han. Ryssland ”opererar på ett annat sätt än vi… det är en annan värld med strukturer baserade på militären, säkerhetstjänsterna och polisen, och de är mycket stabila”.

Enligt Orban var Prigozjins och Wagnergruppens myteri inte något steg i riktning mot eld upphör och fred. ”Det var över på 24 timmar och kriget fortsätter. Putin är Rysslands valde ledare, han är populär och de strukturer som stöttar honom är starka”, framför Orban.

”Min uppgift är att tillvarata Ungerns intressen”

Orban tydliggjorde i intervjun också att hans uppgift är att tillvarata Ungerns och det ungerska folkets intressen och att fred mellan Ryssland och Ukraina ur det perspektivet är det bästa. ”Det som nu händer mellan Ryssland och Ukraina är dåligt och farligt för ungrare.”

Orban underströk samtidigt att han inte vill förmedla intrycket att han är emot Ukrainas rätt till överlevnad som suverän nation men att det “baserat på verkligheten kan slås fast att samarbetet mellan väst och Ukraina fallerar”. Enligt den ungerske premiärministern är det ”omöjligt att vinna kriget på det sätt som ukrainarna utkämpar det vid fronten understödda av pengar, information och materiel från väst”.

”Om USA vill ha fred så blir det fred”

En ”avgörande faktor” enligt Orban är att Ukraina kommer att få slut på soldater långt innan Ryssland. Men ”absolut störst betydelse har vad USA vill göra, eftersom Ukraina inte längre är ett självbestämmande land, som saknar egna pengar och vapen och bara kan fortsätta strida så länge väst understödjer dem, vilket betyder att om amerikanerna vill ha fred så blir det fred”.

Den ungerske premiärministern påminde om att fred varit hans mål från dag ett i konflikten och att han fortfarande vidmakthåller inställningen att ”konflikten inte får tillåtas eskalera till ett globalt krig utan måste isoleras och kontrollen över utvecklingen återföras från soldaterna till politikerna och diplomaterna”.

”Människor hade inte behövt dö”

Om sådana samtal förts från början “skulle ett stort antal människor inte ha behövt dö och landet inte behövt slås i spillror”. En återgång till ”politik och diplomati, eld upphör och förhandlingar är det enda sättet att rädda liv” sade Orban.

”Ryssarna upplever att de har tiden på sin sida, vilket är illa för oss men tyvärr verkar stämma” bedömde den ungerske premiärministern och slog fast att det enda sättet att rädda Ukraina är ”att amerikanerna inleder samtal med Ryssland, etablerar en säkerhetsarkitektur och finner Ukrainas plats i denna nya struktur”.

”Vi tänker inte ge pengar eller vapen till någon”

Orban sa att ukrainarna har rätt att själva bestämma över sin framtid och huruvida de vill vara involverade i kriget men ”samtidigt har vi rätten att avgöra om vi vill förse dem med pengar och vapen. Enligt den ungerske premiärministern är det vad USA vill medan Orban och ungrarna heller vill ha fred.

“Vi tänker inte ge pengar eller vapen till någon, inklusive ukrainarna, eftersom vi vill ha förhandlingar, få tillstånd eld upphör och gjuta fred”, sa Orban. Han bedömde också att Putin i det läget, efter en åtminstone delseger i Ukraina, inte skulle försöka gå vidare och invadera Polen eller de baltiska länderna. ”Kriget i Ukraina har tydligt visat att Nato är mycket starkare än Ryssland. Varför skulle någon som är svagare vilja attackera Nato?”

”För tidigt diskutera Putins eventuella krigsbrott”

På frågan om han anser att Putin gjort sig skyldig till krigsbrott svarade Orban ”nej”. men slog samtidigt fast att frågan om eventuella krigsbrott bör diskuteras först när kriget är slut. ”Om vi vill ha eld upphör och följa upp det med samtal måste vi övertala deltagarna att komma till förhandlingsbordet. Det är ingen bra idé att säga: ’Kom till bordet så att vi kan arrestera er.”

Orban avfärdade också spekulationerna om att Ukraina nu skulle släppas in som medlem i Nato. Han påminde om att ett land som befinner sig i krig enligt Natos regelverk inte kan gå med i militäralliansen.

Kriget i Ukraina är ”inte vårt krig”, slog Orban fast och tillade att det helt och hållet är det ukrainska folkets uppgift att besluta i “frågor som kan skönjas vid den moraliska och historiska horisonten”. Han ville ändå förmedla rådet att när ukrainarna bestämmer vad som är bäst för dem, tar besluten med utgångspunkt i att ”Ukraina är ett en självständig och stolt nation”.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
824Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons