I en intervju med en tysk tidning för ett par dagar sen gick den tjeckiska EU-kommissionären Vera Jourova till attack mot premiärminister Viktor Orban och Ungern samt dess folk. Detta har fått Orban tillsammans med andra ministrar att kräva Jourovas avgång.

Det var i en intervju med Der Spiegel i helgen som Jourova, kommissionär för värderingar och öppenhet samt vice ordförande i EU-kommissionen, sa att en ”sjuk demokrati” byggs i Ungern och att ungrare inte är kapabla till att forma självständiga åsikter.

I ett brev till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kräver Orban nu Jourovas avgång. Tills vidare fryser också den ungerska regeringen alla bilaterala kontakter med Jourova.

Dubbel attack

Orban konstaterar att EU-kommissionärens uttalande utgör både en direkt politisk attack mot den demokratiskt valda regeringen i Ungern liksom ett förödmjukande av Ungern och det ungerska folket.

”Det förra är olämpligt, det senare är oacceptabelt”, skriver Orban som också påpekar att uttalandet bryter mot kommissionens roll som en neutral och objektiv institution.

Fler kritiker

Även den ungerska justitieministern Judit Varga kräver Jourovas avgång.

”Ingen demokratisk institution borde tolerera en ledare som använder såna förolämpningar som hon gjorde i hennes Spiegelintervju”, twittrar Varga.

Ytterligare en kritiker är den ungerske utrikesministern Peter Szijjarto som nyligen kungjorde att man tillsammans med Polen öppnar ett institut som ska granska om och hur de två länderna behandlas orättvist av EU med hänvisning till vad man menar är Bryssels dubbla måttstockar.