På onsdagen meddelar den ungerske premiärministern Viktor Orban att hans parti Fidesz lämnar Europeiska folkpartiet, eller European People’s Party, där bland annat svenska Moderaterna ingår.

Beslutet kommer efter att EPP, som är EU-parlamentets störta partigrupp, röstat för en regeländring som möjliggör en uteslutning av Fidesz. Orban föregick dock en uteslutning och valde själv att lämna gruppen.

Av EPP:s 180 parlamentsledamöter röstade 148 för regeländringen, 28 mot och fyra avstod.

M jublar

Beskedet välkomnas av Moderaternas EU-parlamentariker Tomas Tobé.

– Viktor Orbán och Fidesz har gått åt fel håll en längre tid med en nedmontering av rättsstaten och fria medier. De har gått i en auktoritär riktning som inte längre kan accepteras, säger han till SVT Nyheter.

– Jag tror att många känner som mig. Äntligen sätter vår partigrupp ned foten. Vi visar att vi måste stå upp för europeiskt samarbete, för rättsstaten och markera mot den här auktoritära utvecklingen. Samtidigt måste vi motverka att Ungern glider bort från Europa.

Enligt Tobé har tanken tidigare varit att behålla Fidesz i gruppen men då man anser att det inte finns något som talar för att Orban är ”beredd att gå i rätt riktning” vill man inte att han ska ”ha skyddet från den största partigruppen i parlamentet längre”.

Vart Fidesz nu kommer att söka sig i stället är oklart men i spekulationerna har ECR nämnts, samma grupp som Sverigedemokraterna.