viktor orban

Foto: European Peoples Party.

Utrikes

Orban: M och KD nyttiga idioter för vänstern

Publicerad 3/4/2019
Annons

Nyligen meddelade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att han vill kasta ur Viktor Orbans parti Fidesz ur Europeiska folkpartiet, EPP, där även svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår. Sedan dess har både M och KD gått på Junckers linje och kräver även de att Fidesz utesluts. Nu kommenterar Orban de svenska partiernas ställningstagande.

För att möjliggöra en uteslutning krävs att minst sju partier från fem olika länder ställer sig bakom kravet – vilket nu tycks ha nåtts. Frågan måste sedan tas upp på ett möte vilken kan ske antingen senare i mars eller i april.

Vänstern bakom
I en intervju med tyska Die Welt säger Orban att det är vänstern som ligger bakom uteslutningskraven.

– I verkligheten kommer angreppet för att försvaga EPP från vänstern. När vi inte längre finns till kommer de att attackera italienarna och sedan österrikarna. Deras mål är att försvaga EPP på en europeisk nivå så att socialister och vänstern kan ta över ledarskapet i Europa, sade Orbán som anklagar de partier som vill utesluta hans Fidesz för att vara ”nyttiga idioter”.

– De tror att de slåss i en intellektuell kamp, men de tjänar våra motståndares maktintressen, sade Orbán som motiverar sin ståndpunkt med att han i egenskap av invånare i Centraleuropa, forna kommunistländer, är ”experter på vänsterns makttekniker”.

Ingen sympati
Vidare säger han sig inte ha någon sympati för EPP:s skandinaviska medlemspartier, men betonar samtidigt att han aldrig skulle föreslå att de utesluts. Att utesluta Fidesz menar han inte är ett rationellt alternativ.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
826Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons