orban epp

European People’s Party, CC BY 2.0

Utrikes

Orban: Världen på väg mot en sammandrabbning

Publicerad 7/25/2023
Annons

Om inte världens ledare kan hitta en ny balans är världen på väg mot en internationell kollision i och med USA:s nedgång i makt och inflytande. Det menar Ungerns premiärminister Viktor Orban.

Orban deltog på en konservativ festival i Transsylvanien i helgen där han sade att den globala maktbalansen förändras i en aldrig tidigare skådad takt och gör världen mycket farligare. Den stora frågan menar han är om världen kan undvika en masskollision.

LÄS ÄVEN: Orban: ”Vi vägrar EU:s plan att skapa migrantghetton i Ungern”

– USA:s dominans på världsscenen avtar ständigt. De är inte lyckliga, de vill stanna på toppen av världen för alltid, sa Orban och hänvisade till Kinas politiska, ekonomiska och militaristiska uppgång.

Han nämnde också det kinesiska kommunistpartiets internationella projekt som han menar skapar en gynnsam process som håller på att bli en ”obekväm sanning” för USA, särskilt eftersom många länder vänder sig bort från västvärldens värderingar.

– Vi lever nu genom de farligaste ögonblicken i världspolitiken när världsmakt nummer ett ser att den glider in på andra plats… Vi går mot en sammandrabbning dag för dag, tillade Orban.

LÄS ÄVEN: Orban: Västerlänningar trötta på mångkultur välkomna till Ungern

Orban är inte ensam om att förutsäga en global konflikt – senast i förra veckan uppgav Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace att han trodde att landet skulle dras in i en global konflikt i slutet av decenniet.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons