Den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu och hans ungerske motsvarighet Viktor Orban är sedan tidigare kända för att ha en god relation till varandra. Nu verkar det som att Orban i en vänskapsgest till sin israeliske kollega kommer att flytta Ungerns ambassad till Jerusalem.

För den israeliska regeringen är det sedan länge en prestigefråga att förmå länder att flytta sina diplomatiska beskickningar från Tel Aviv till Jerusalem. I grunden handlar det om att det blir ett erkännande för att Jerusalem ska betraktas som en israelisk stad. Sedan tidigare har bland annat USA, under Donald Trumps presidentskap, flyttat sin ambassad till Jerusalem.

LÄS ÄVEN: Ungern toppar lista över tryggaste länderna för judar – trots vänsterns anklagelser

Orban är känd som en av Israels främsta allierade i EU och i synnerhet har han en god relation till Netanyahu. Inom EU har man inte velat förlägga ambassader och andra diplomatiska funktioner i Jerusalem eftersom det inte finns något fredsavtal mellan Israel och palestinierna. Därmed blir Ungern det första EU-landet som låter öppna en ambassad i Jerusalem.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Ungern visar vänsterns antidemokratiska värderingar”

Times of Israel rapporterar att det kan handla om att Orban vill hjälpa Netanyahu att stärka sin inhemska ställning. Netanyahu har nyligen blivit återvald som premiärminister och att ett EU-land flyttar sin ambassad kan räknas som en diplomatisk seger. När det stod klart att Netanyahu skulle återväljas välkomnades han tillbaka av en entusiastisk Orban som tweetade ut en bild föreställande sig själv hållandes ett exemplar av Netanyahus självbiografi.