SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt kritiserade i en riksdagsdebatt Socialdemokraternas migrationspolitik. Han tog upp ett exempel där en man från Afghanistan fick asyl på grund av en intellektuell funktionsnedsättning. Det fick Elisabeth Wallenius, ordförande för Funktionsrätt Sverige att i vänsterliberala Dagens Nyheter kräva hans avgång. Men vad DN inte berättar är hur Wallenius politiska preferenser ser ut.

Det aktuella fallet i migrationsdomstolen, som Samhällsnytt var först med att avslöja, handlar om en afghansk man som successivt under asylprocessen hävdat hela elva skäl för asyl, nämligen att:

 1. Talibanerna jagade honom
 2. Han har hepatit B
 3. Han är ”socialt handikappad”
 4. Han är avfälling, ”inte så stark tro på islam”
 5. Han är självmordsbenägen
 6. Han är ett barn
 7. Han har ångest och depression
 8. Han har sömnsvårigheter
 9. Han har posttraumatiskt stressymptom
 10. Han är ”utvecklingsstörd, mentalt handikappad”
 11. Han menade att han har en ”lindrig intellektuell funktionsnedsättning”

Migrationsverket trodde inte på mannen som beslutade att han ska utvisas. Men han överklagade till Migrationsdomstolen där två S-ledamöter och en L-ledamot beviljade mannen uppehållstillstånd, trots att de kunde konstatera att han inte har några asylskäl.

Han fick istället uppehållstillstånd på grund av ”lindrig intellektuell funktionsnedsättning”, enligt domen.

LÄS MER: Skulle utvisas – skrev dåligt på IQ-test och får stanna som ’alternativt skyddsbehövande’

Kräver avgång

Det var denna bisarra väg till uppehållstillstånd som Sjöstedt refererade till i debatten, när han sa:

– Vad säger ni om att i stället för att föra en migrationspolitik där vi attraherar människor med lågt intellekt, så för vi en politik där vi attraherar människor med högt intellekt.

På detta uttalande reagerade bland andra Elisabeth Wallenius, ordförande för Funktionsrätt Sverige. I vänsterliberala tidningen DN fick hon breda ut sig och kräva hans avgång:


Skärmdump från DN.se

– Vi vill att han ska förlora sina förtroendeuppdrag. Men jag tror inte det är möjligt eftersom andra i samma parti har liknande åsikter, sa Wallenius till tidningen.

Mörkar politisk koppling

Men vad DN utelämnar i sin rapportering är att Wallenius redan sedan tidigare avskyr SD samt gillar partiets politiska motståndare:


Skärmbild från Wallenius Facebook-sida

På hennes Facebook-sida ser man att hon ”gillar” Miljöpartiet. Utöver det ”gillar” hon kampanjen som riktades mot SD ”Vi gillar olika” samt ”Sverigedemokraterna i Riksdagen – Nej tack!”

DN ansåg dock inte att det var relevant att rapportera om, trots att det kan ligga till grund för hennes drastiska krav om Oscar Sjöstedt.

”Självklart ingen missaktning”

Sjöstedt själv menar att det är uppenbart att det inte handlade om någon missaktning:

– Jag har bara citerat migrationsdomstolens motivering kring ett beslut som jag tyckte var konstigt. Det innefattar självklart ingen missaktning mot människor som har funktionsnedsättning, absolut inte, sa han till Expressen.

Budgetdebatten där hela Sjöstedts resonemang kan höras finns här.

LÄS ÄVEN: Har för låg intelligens för att försörja sig – får asyl