44-årige Oskar Åsberg, ordförande för Centerpartiet i Uppsala, ställs inför rätta i Stockholms tingsrätt. Detta efter att vid flera tillfällen ha köpt sex av en flicka som när brotten begicks var 16 och 17 år gammal. Åsberg har även försökt tvinga på flickan narkotika.

Sexköpen har enligt åtalet ägt rum på hotellrum i Stockholm under 2018. Åtalet omfattar även försök till narkotikabrott då Åsberg vid ett par tillfällen försökt tvinga på flickan narkotika.

”Det finns inga förmildrande omständigheter över huvud taget. Helt avskyvärt helt enkelt”, kommenterar Centerpartiets distriktsordförande i Uppsala län, Catarina Deremar, avslöjandet. Hon berättar också att en uteslutningprocess har inletts mot Åsberg som uppmanats att lämna sina politiska uppdrag.

Åsberg ska ha tagit kontakt med flickan på en ”sugardating-sajt”, Sugardaters.com, och som bevisning i målet finns utdrag från sajtens chattar. Även hotellbokningar, kontoutdrag och kvitton åberopas av åklagaren för att styrka brotten.

Åsberg nekar till brott men har gjort sig oanträffbar för media. Han är en av nio män i varierande åldrar som åtalas för att via en aktuella dejtingsajten ha köpt sex av minderåriga flickor.

Brotten begicks när en tidigare lag ännu gällde där maxstraffet är två års fängelse. Enligt nu gällande lagstiftning kan motsvarande brott ge upp till fyra års fängelse. Vid sexköp av myndig person utgår normalt endast bötesstraff.

Andra centerpartisten på kort tid

Det är andra gången på kort tid som en C-politiker ertappas med sexbrott mot minderåriga. Nyligen kunde Samhällsnytt berätta att 63-årige Denny Olofsson i Lindome dömts för uppreopade våldtäkter mot en endast 14 år gammal flicka. Olofsson satt samtidigt som nämndeman i domstol och berömde sig för sitt värdegrundsarbete inom Centerpartiet.