ordningsvakt malmöfestivalen

Foto: Johan Jönsson.

Inrikes

Ordningsvakter ökar närvaron i Uppsala efter larm om minskad trygghet för kvinnor

Publicerad 2/5/2019
Annons

Nyligen publicerade Upsala Nya Tidning en uppmärksammad artikelserie om unga kvinnors otrygghet i staden som man bland annat konstaterade berodde på ”framfusiga killgäng” och att ”stadsbilden i Uppsala har förändrats”. Nu har kommunen beslutat att öka närvaron av ordningsvakter.

– När jag berättar för vuxna om hur det är och vad som händer mig och mina tjejkompisar blir de chockade. Folk behöver få veta. Jag orkar inte ha det såhär, säger Emelie som vill vara anonym och egentligen heter något annat till UNT.

I slutet av december publicerade tidningen hennes insändare om unga tjejers vardag i Uppsala som består av trakasserier av killar i centrum och på bussar samt hur hon i somras plötsligt omringades av ett stort gäng killar, en händelse hon fortfarande har svårt att prata om. Killarna talade på ett språk hon inte förstod.

– Allt är så hemskt. Det här är så fel. Jag vill kunna vara ute och känna mig trygg.

Andelen unga kvinnor i Uppsala som känner sig trygga har minskat kraftigt de senaste åren. 2013 uppgav 45 procent av tjejerna på gymnasiet att de kände sig trygga på stan – 2017 hade dessa minskat till 19 procent. Och 2018 visade rapporten Svenskarna och Trygghet från Sifo att Uppsala är länet där kvinnor känner sig näst mest otrygga.

Fler ordningsvakter
Som en konsekvens av den senaste tidens skriverier om det otrygga Uppsala kommer ordningsvakternas närvaro att öka med 40 timmar per vecka till en kostnad av 100 000 kronor per månad.

– Vi ser att det är utåtagerande grupper av ungdomar som gör att det har skapats en otrygghet här, det handlar främst om gymnasieungdomars vardagseftermiddagar där vi kan se att vi måste ha fler ordningsvakter närvarande, säger kommunens säkerhetschef Anders Fridborg.

Lösningen hoppas man dock bara ska vara temporär.

– Vi inväntar att kunna sätta upp övervakningskameror vid Stora torget och Påvel Snickares gränd, vi har skickat in en ansökan men ännu inte fått något svar, säger Anders Fridborg.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons