bilar-brinner-i-husby-bild-telefonkiosk-wikimedia

Bilar brinner under invandrarkravaller i Husby norr om Stockholm. Bild: Telefonkiosk.

Inrikes

Oro för ökad kriminalitet när flyktingfamiljer stoppas från att semestra i sina hemländer

Publicerad 5/20/2020
Annons

I ett reportage uppger Sveriges Radio att man hyser farhågor för att kriminalitet och social oro kan komma att öka i ’utsatta’ invandrarområden i sommar. Orsaken uppges vara att familjer med asylrelaterad invandrarbakgrund till följd av corona-relaterade reserestriktioner hindras från att åka på semester till länder de flytt ifrån.

Statsradions Studio Ett samtalar i ett nyhetsinslag på tisdagen med Martin Lazar, polis i Botkyrka med invandrarbakgrund. Han bekräftar SR:s oro och säger att det kommer att vara ”en annorlunda sommar” för migranter i hans distrikt när de inte som tidigare kan semestra i sina forna hemländer.

– Ungdomar riskerar att exponeras för fel individer och dras in i kriminella handlingar, berättar Lazar.

Han menar att kommunen nu behöver skjuta till mer pengar och resurser för att dra igång aktiviteter för ungdomarna i området så att de inte går sysslolösa när de inte kan resa hem på sommarlovet.

I inslaget intervjuas även Lisa Pedersen som titulerar sig ”trygghetschef” och är verksam i det tungt brottsbelastade och invandrardominerade området Angered i Göteborg. Hon leder ett skattefinansierat initiativ som ska ”arbeta mot social oro” i de problemtyngda stadsdelarna.

Hon delar SR:s och Lazars oro över att man i staden har områden ”som liknar Botkyrka” där det finns många migranter som i år till följd av coronapandemin inte som man brukar kan boka semesterresor till sina hemländer.

Pedersen berättar att staden nu satsar ytterligare skattemedel direkt och via föreningar på att ”förstärka sommarlovsaktiviteterna och ge ungdomarna en positiv och meningsfull fritid”.

– Vi hoppas kunna erbjuda ett jättefint och brett program.

Statsradion varnar också för att reseförbudet till hemländerna i kombination med ökad arbetslöshet i spåren av corona-krisen leder till ökat våld i hemmen i ’utsatta’ områden som Botkyrka och Angered.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons