I Florens vid lunchtid i måndags, den 5 mars, lämnade en italiensk man sitt hem i avsikt att begå självmord till följd av sina ekonomiska problem. I stället utmynnade det i att han sköt en förbipasserande man till döds. Mannen som slumpvis dödades var från Senegal.

Polisen uteslöt redan från början av utredningen att det skulle vara fråga om ett mord med rasistiska motiv. Den italienske mannen kunde i stället konstateras ha en allvarlig mental störning.

Trots detta uppstod snabbt spänningar bland personer inom den senegalesiska gruppen i Florens. En talesperson för gruppen sa: ”De påstår att det inte är ett rasistiskt mord. En vit man tog en pistol och dödade en svart man och de säger att det inte är rasism. Förklara i så fall vad det är”.

På eftermiddagen organiserade ett antal migranter en protest in på platsen för morden och blockerade en väg under flera timmar, varefter de iscensatte en demonstration genom stadens centrala delar. Som framgår av videoklippet ovan, förekom omfattande vandalisering och många turister och invånare tog, i rädsla för demonstranternas aggressivitet, skydd i butikerna.