kfor

Sgt. Joshua Dodds, 130th Public Affairs Detachment

Utrikes

Oroligt i Kosovo – Natosoldater attackerade av demonstranter

Publicerad 5/30/2023
Annons

På måndagen drabbade demonstranter samman med poliser och soldater tillhörande Natostyrkan Kfor i norra Kosovo. Tre personer skadades allvarligt.

Serbiska demonstranter ska ha kastat sten och molotovcocktails mot soldaterna som svarade med tårgas och distraktionsgranater.

Enligt ett pressmeddelande från Kfor är de skadade Natosoldaterna från Italien och Ungern och ska ha fått frakturer och brännskador.

LÄS ÄVEN: EU öppnas upp för Kosovo

Serbiens president Alexandar Vucic uppger att även 52 stycken serber skadats varav tre allvarligt.

Situationen ledde till att Serbien på måndagen beordrade sina militära styrkor att gå upp i högsta stridsberedskap.

Etnisk konflikt

Upprinnelsen till de senaste dygnens oroligheter ska vara att demonstranter försökt inta ett kommunhus i staden Zvecan för att stoppa det albanska styret som tagit makten där.

I slutet av april hölls val och omkring 50 000 serber som bor i Kosovos norra regioner bojkottade detta som en protest mot att deras krav på ökad autonomi inte mötts.

Valdeltagandet blev endast 3,47 procent och representanter från etniskt albanska partier sattes på samtliga borgmästarposter.

Medan albaner utgör 90 procent av Kosovos befolkning är serber den största minoriteten. I norra Kosovo, nära gränsen till Serbien, utgör dock serberna en majoritet.

LÄS ÄVEN: Brist på boenden för handikappade i Kosovo GER ASYL

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons