Samhällsnytt har uppdagat att Sveriges radio förmodligen stulit vårt avslöjande om en åklagare som anmälts till Statens ansvarsnämnd. När statsradions agerande upptäcktes och vi kontaktade ansvarig utgivare blir det oroligt på SR. Höga chefer blir involverade i frågan om vår kreddning – där även Samhällsnytts ideologiska inriktning ska prövas. Läs en avslöjande intervju med en av statsradions ansvariga utgivare.
Det var förra torsdagen som Samhällsnytt som första media avslöjade att Åklagarmyndigheten anmäler sin vänsterpartistiska medarbetare som tidigare hotade sina politiska motståndare med fängelse till Statens ansvarsnämnd. Vi publicerade artikeln samma dag som anmälan kom in till ansvarsnämnden och byggde även ut med uppgifterna om Ingela Svensons tidigare disciplinpåföljd.
LÄS MER: V-märkt åklagare anmäls till Statens ansvarsnämnd av arbetsgivaren – hotade politiska motståndare med fängelse
Ett dygn senare, på fredagen, publicerar statsradion P4 Halland en artikel med samma uppgifter – men i motsats till branschens praxis kreddas Samhällsnytt inte, trots att vi var först med nyheten. Under lördagen återpublicerar flera riksmedier nyheten – däribland statstelevisionen – som alla kreddar P4 Halland:
När Samhällsnytt på måndagseftermiddagen via telefon når ansvarig utgivare på P4 Halland Maria Richardsson är hon först mycket ångerfull över misstaget och menar att det ska åtgärdas snarast:
– I detta fall utgick vi ifrån att vi var först med nyheten… Vad är det för tidning du ringer ifrån du sa?
En halvtimme senare lyser dock kreddningen fortfarande med sin frånvaro. När vi ringer Maria Richardsson igen visar det sig att frågan är mycket mer komplicerad än man trodde från början samt att ”det ska kollas upp”.
Vad är det som ska kollas upp?
– Det handlar om vår kreddpolicy… och då handlar det om vilken typ av media det är… så att säga… Jag har även pratat med vår jurist. Och så ska jag även prata med min chef…
Och vad är det för typ av media? Det är väl vem som kom först med nyheten som är det viktiga?
– Ja, det är den grundläggande frågan. Men sedan handlar det också ifall om sajten är ideologiskt driven eller inte. Men vi måste diskutera frågan färdigt. Jag kan inte ge något svar.
Menar du att Samhällsnytt är ideologiskt driven?
– Jag måste prata färdigt med min chef om detta först innan jag säger något.
Handlar det om att det är Samhällsnytt som kom med avslöjandet?
– Nej! Det har inte med det att göra. Det har att göra med om det är etablerade medier eller inte.
När vi pratade för en halvtimme sedan lät det annorlunda – då var du säker på att det inte skulle bli något problem att kredda så länge vi var först. Och vi var ju det – eftersom torsdagen den 7:e inträffade före lördagen den 9:e. Men nu vill du alltså villkora kreddningen med en prövning av vår ideologiska inriktning?
– Jag var i affären när du ringde… men sedan ringde jag vår jurist… som sa att jag ska prata med min chef om detta.
Men det är väl du som är ansvarig utgivare?
– Ja! Men det handlar om regler för Sveriges radio så jag behövde lyfta det med min chef först.
Längre in i intervjun visar det sig att frågan om kreddningen av Samhällsnytt av statsradion har en sådan dignitet att den ska avgöras av ingen mindre än programchefen för SR i hela Sverige. Maria Richardsson ser det dock inte som märkligt att så höga chefer på statsradion är involverade i frågan:
– Jaa… för att det blir mer mångfald bland medier så är det också intressant principiellt att veta vilka som är etablerade medier.
Efter en tid dyker kreddningen upp – i form av en mening i artikeln utan någon länk till vår artikel vilket strider mot branschens praxis:
I tisdags ringde vi igen Maria Richardsson som förklarade avsaknaden av länk med att Samhällsnytt ”vilar på andra pressetiska grunder”.
Vi tar pressetiken på ett stort allvar. Kan du konkretisera detta?
– Ni har till exempel namnpubliceringar som inte går ihop med våra pressetiska grunder.
När Samhällsnytt ber henne om konkreta exempel på problematiska namnpubliceringar ber hon om att få återkomma. Det tar en hel dag innan vi pratar med henne igen. Då hänvisar hon till en artikel från den 1 mars 2018 där Samhällsnytt uppgav förnamn på åtalade i en gruppvåldtäkt.
Det känns ändå som lite skakigt underlag – att du nekar kreddningen med hänvisning till en artikel som är 1,5 år gammal?
– Jag ville ge ett konkret exempel. Vi skulle aldrig namnpublicera i detta fall.
Det gör dock till exempel Aftonbladet och Expressen i många liknande fall – som ni sedan kreddar med länk. Vad är skillnaden där?
– Det är en bedömning som jag har gjort.
Statsradion är känd för att förfalska nyheter och driva rena påverkanskampanjer. Klingar det inte lite falskt att anklaga andra medieproducenter för bristande pressetik på grund av bagateller?
– … Det kan jag inte kommentera.
Richardsson menar också att statsradion inte skulle behöva kredda överhuvudtaget, men gjorde det eftersom hon lovade. Enligt henne var nyheten ett resultat av deras eget arbete.
– Vi fick nyheten från Ekot-redaktionen som hade bevakning på Statens ansvarsnämnd. Vi fick handlingarna från Ekot på fredag eftermiddag.
Varför tog det så lång tid? Om man har en bevakning på en myndighet får man handlingarna ganska direkt varje morgon?
– Det kan jag inte kommentera.
Är det möjligt att någon på Ekot har läst vår artikel och sedan fått ut handlingarna och skickat till er – och att det är därför det har tagit så lång tid?
– Det kan jag inte kommentera heller.
Emellertid fortsätter de flesta andra medier hänvisa till P4 Halland som sin källa. Även sajten Fria Tider har valt att kredda en helt ovidkommande källa – tidningen Hallands Nyheter som gjorde en re-write på statsradions nyhet. Två dagar efter att vi kontaktat Fria Tider lade sajten till att ”Samhällsnytt påpekar att de var först med nyheten”. Kreddningen till Hallands Nyheter fortsätter dock ligga kvar.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.