Österrike har godkänt en lag som förbjuder slöja i landets grundskolor. Enligt de konservativa och invandringskritiska regeringspartierna handlar det om att sända en signal mot politisk islam och främja integrationen.

LÄS ÄVEN: ”Flickor i Wien använder slöja för att undvika bli attackerade”

För snart två år sedan uppmärksammade Samhällsnytt att det österrikiska parlamentet godkände en lag som förbjuder heltäckande klädsel på allmän plats – bland dessa muslimsk niqab och burka, något som regeringen menade skulle främja respekten för österrikiska värderingar.

LÄS ÄVEN: Österrike stoppar så gott som all asylinvandring från 1 mars

Nu utvidgas förbudet med en ny lag som gäller landets grundskolor och ska stoppa klädsel influerad av ”ideologi eller religion som associeras med att täcka huvudet”, rapporterar The Guardian.

Förbudet är en åtgärd som lagts fram av de konservativa partierna Österrikiska folkpartiet (ÖVP) och Frihetspartiet (FPÖ) som tillsammans drivit en invandringskritisk regering sedan år 2017.

”Befriar flickor från underkastelse”
På onsdagskvällen meddelade regeringen att förbudet inte kommer innefatta sikher och judiska pojkar som bär huvudbonad. Enligt parlamentsledamot Rudolf Taschner (ÖVP) handlar lagarna om att ”befria flickor från underkastelse”.

Wendelin Mölzer som är FPÖ:s representant i parlamentet argumenterade för att förbudet tydligt visar att landet motsätter sig politisk islam och vidare tror man att det även främjar integration.

LÄS ÄVEN: Österrike skärper regler för migranter – byter namn på mottagningscenter till utresecenter