Österrike har infört obligatorisk registrering av imamer som en del i arbetet mot terrorism. En av de viktigaste åtgärderna uppges vara erkännandet av den religiösa motivationen bakom terrorism.

Österrikes EU-minister Karoline Edtstadler sa i ett uttalande att: ”De flesta imamerna rör sig genom många EU-länder, så säkerhetsmyndigheterna måste veta vem som predikar vad i vilken moské vid varje tillfälle”, rapporterar tyska Die Welt. Edtstadler klargjorde dock inte uttryckligen huruvida moskéer kommer att granskas för att avgöra ”vem som predikar vad.”

LÄS ÄVEN: SD vill stänga alla källarmoskéer: ”Man kan inte prata bort extremister”

Vill stoppa utländsk finansiering av moskéer i EU

Edtstadler argumenterar för att pengar från EU-budgeten i framtiden bättre måste kontrolleras så att inga medel går till organisationer och föreningar som representerar islamistiska och antisemitiska rörelser. Hon anser även att förbud mot finansiering av moskéer och muslimska föreningar från utlandet – något som redan införts i Österrike – bör implementeras i hela EU.

Ytterligare ett förslag från Edtstadler är att alla som varit i förvar för ett terrorbrott ska registreras. Den som registreras på listan beläggs med ett livslångt vapenförbud, och framtida anställning inom säkerhetskritiska områden ska förhindras. Inrikesministeriet vill dessutom göra det lättare att dra tillbaka dubbla medborgarskap.

LÄS ÄVEN: Österrike kriminaliserar spridandet av politisk islam

Österrike leder kampen mot politisk islam

Åtgärderna har införts efter att en sympatisör för Islamiska staten mördade fyra personer och skadade ytterligare 23 i Österrikes huvudstad Wien i november, skriver The New Arab. Attacken rapporterade Samnytt om här.

– Jag förväntar mig ett slut på den missriktade toleransen, och att alla Europas nationer till slut ska inse hur farlig politisk islams ideologi är för vår frihet och det europeiska levnadssättet, sa den österrikiske förbundskanslern Sebastian Kurz till Die Welt, den 3 november förra året.

Österrike anses vara ledande i kampen mot politisk islam, skriver Die Welt, och ett förbud föreslogs i november förra året. Månaden därpå reviderades dock lagförslaget. Frasen ”politisk islam” ersattes med med det bredare träffande ”religiöst motiverad extremism”. Lagen kommer bland annat att utgöra rättslig grund för myndigheter att stänga radikala moskéer i landet.