I kölvattnet av terrorattentaten i Österrike nyligen tar landets förbundskansler Sebastian Kurz krafttag mot islamism och terrorism. Bland åtgärderna finns att man vill spärra in dömda terrorister på livstid.

Det var i början av november som den österrikiska huvudstaden Wien drabbades av ett flertal samordnade terrorattentat. Fyra personer dog och 24 skadades. Kort därpå greps 14 personer för inblandning i attackerna.

På torsdagen lade förbundskansler Sebastian Kurz regering fram ett antal förslag som syftar till att kväsa den islamistiska miljön i landet.

LÄS ÄVEN: Merkel och Macron efterlyser bättre gränsskydd

Förutom möjligheten att spärra in terrordömda på livstid vill man även ha elektronisk övervakning av de som dömts för terrorrelaterade brott och kriminalisera religiöst motiverad politisk extremism. Med kriminaliseringen av politisk islam vill man ta krafttag mot de som utgör grogrunden för terrorism.

Ytterligare en punkt är att kunna frånta terrordömda sina österrikiska medborgarskap.

Hamas och Muslimska brödraskapet

Sedan attacken för två veckor sen har österrikisk polis arresterat totalt 30 islamister och genomfört husrannsakningar på 60 adresser. Bland dessa finns kopplingar till både Hamas och Muslimska brödraskapet. Man har även stängt ned två salafistiska moskéer i Wien.

Enligt integrationsminister Susanne Raab är det ur integrationssynpunkt farligt att politisk islam påverkar individer i Österrike från utländska grupper som Muslimska brödraskapet.