Österrike byter namn på alla mottagningscenter för migranter till utresecenter. ”De ska veta i vilken riktning vinden blåser vad gäller asylförfaranden i Österrike”, säger inrikesministern.

Som Samhällsnytt rapporterade tidigare i veckan stramar man nu åt invandringspolitiken ytterligare i alplandet Österrike. Från den 1 mars har landet inte längre några mottagningscenter för asylsökande för migranter tar sig in i landet. Österrikes inrikesminister Herbert Kickl (FPÖ) meddelar att man byter namn på anläggningarna, rapporterar SR.

– Från och med nu finns det bara utresecenter, säger Kickl.

LÄS ÄVEN: Österrike stoppar så gott som all asylinvandring från 1 mars

Utegångsförbud
Vid sidan om namnbytet skärper man även reglerna för verksamheten. Numera gäller utegångsförbud för migranter mellan 22.00 och 06.00. Om en migrant misstänks kunna begå brott kommer personen att hållas kvar på centret utan att det kräver beslut från domare.

Vill skydda befolkningen
Den konservativa koalitionsregeringen uppger att syftet med de kraftfulla åtgärderna är att skydda befolkningen. En incident som nämns är det mord som en kurdisk migrant nyligen begick på en chef för ett socialkontor. Detta trots att mannen hade utvisats och inte hade rätt att befinna sig i Österrike till följs av tidigare brott.

Flera politiker har efterfrågat åtgärder för att sätta stopp för hotfulla personer som rör sig fritt i landet. Inrikesminister Kickl säger att omläggningen nu även ska sända signaler till migranter som planerar att resa till landet.

– De ska veta i vilken riktning vinden blåser vad gäller asylförfaranden i Österrike, berättar Kickl.

LÄS ÄVEN: Österrikes regering: 62% av alla misstänka för kvinnomord har utländsk bakgrund