Varningen utfärdas i ett brev den österrikiske inrikesministern Herbert Kickl nyligen skickade till EU-kommissionen där han efterlyser omedelbara preventiva åtgärder för att undvika en ny migrantkris liknande den 2015.

Enligt Kickl finns ett stort antal migranter i Turkiet som väntar på bättre förhållanden för att försöka ta sig norrut. Enligt siffror från Europol finns ytterligare tiotusentals migranter i bland annat Grekland med samma mål. Situationen förvärras av drygt fem miljoner syrier utan hem i Mellanöstern.

LÄS ÄVEN: Österrike skärper regler för migranter – byter namn på mottagningscenter till utresecenter

Kickl vill nu att EU-kommissionen agerar snabbt och skickar ett klart meddelande till migranterna för att sätta stopp för en fortsatt massmigration. Han föreslår bland annat att EU omedelbart arbetar fram ”effektiva återvändandesystem”, ”informationskampanjer och lokal kapacitetsuppbyggnad” för vilket EU måste bidra bättre till finansiellt.

LÄS ÄVEN: Österrike stoppar så gott som all asylinvandring från 1 mars

”Flyktingar har rätt till ett liv i säkerhet och värdighet – men ingen rätt att fritt välja deras destinationsland. Bara ett Europa som skyddar sina gränser kan hjälpa dem som verkligen behöver skydd”, skriver Kickl.

LÄS ÄVEN: Förslag i Österrike: Neka automatiskt asylsökande som använt sig av människosmugglare

Vidare påminner han om scenerna 2015/2016 och understryker att det vore oansvarigt att vänta tills tiotusentals migranter står vid gränsen.